Новини

Історія як застереження: у Чернівцях відкрилася виставка робіт світових фотографів

Чернівчанам показали десять конкурсних та одну із паралельної програми фотороботу митців з усього світу.

2 липня у Центрі культури «Вернісаж» відбулося відкриття виставки «Вхід заборонено. Відібрані серії».

Фотороботи присвячені темам, про які зазвичай не прийнято говорити вголос через емоційну напруженість, політичну спрямованість чи надмірне психологічне навантаження. Проект представлений в рамках фестивалю «Odesa Photo Days» − некомерційної платформи для фотографів та всіх, хто цікавиться медіа.

«Це досить складні теми, про які часто не говорять. Однак хочу, щоб ми навчилися більше думати й робити, але менше говорити. Найкращий спосіб щось змінювати – це показувати й робити власноруч. Наприклад, мої фотографії не є чимось особливим. Це просто речі, які турбують. Я показую фото як нагадування, застереження, що це минуле, яке не має повторюватися», – розповів організатор заходу та автор представленої серії «Дзеркало байдужості» Василь Салига.

Серед майже 200 проектів фестивалю чернівчанам показали десять конкурсних та одну із паралельної програми фотороботу митців з усього світу: Аргентини, Іспанії, Перу, Греції, Бельгії, Франції, Росії та України.

Теми обраних фотосерій цілковито різні: від закулісного життя азійського нічного клубу до святкових жертвоприношень в Андах, від покуть залишених чорнобильських будинків до буднів дитячого відділення психлікарні.

«Найбільше вразила нестандартність, нешаблонність цих фото. Вони тематично незвичні, тому що зазвичай люди фотографують щось красиве, те, що простіше, а тут ми бачимо іншу сторону – це кривда, агресія, біль людей. Але це теж треба сприймати й розуміти. Важливо, щоб у фотографії був баланс між тим, що красиво, і що потрібно. Такі фото покликані змусити задуматися чернівчан – щоб з’явився інший погляд на ті ж речі, нові ідеї, стимули і, можливо, пріоритети», – розповіла відвідувачка виставки Ксенія Вербовська.

Організатор виставки Василь Салига розповів, тішиться тому, що його погляди збіглися із куратором фестивалю «Odesa Photo Days», і в Чернівцях представлені саме ті роботи, які він хотів:

«Якщо говорити абсолютно чесно про всі фотосерії, то я не можу виокремити якусь одну як найкращу, найемоційнішу, тому що всі вони мені дуже подобються, і кожна з них має свої особливості.  Мені здається, що ця виставка не має якихось рамок: кожна небайдужа людина, котра хоче бачити документальну фотографію, може завітати, і знайти щось для себе. Ті люди, котрі не цікавляться подібним жанром, можуть спробувати прийти й просто відчути якісь нові емоції. Мені хотілося б, аби чернівчани загалом були небайдужими до цієї виставки. Надалі я намагатимуся приділяти більше уваги документальним темам – тим, які, на мою думку, є важливими та потрібними суспільству»сказав Василь Салига.

Експозиція буде доступна для перегляду до 15 липня.


 

Анна Колісник

Фото: Юлія Драган

 

Коментарі