Новини

Як Тарас Кияк став автором однієї з найбільш відомих та обговорюваних статей Конституції України

Жоден із близько десяти запропонованих варіантів мовної статті інших народних депутатів тоді, у 1996 році, не набирали достатньої кількості голосів.

Чернівчанин Максим Кияк розповів, як його батько – Тарас Кияк став автором однієї із найбільш обговорюваних статей Конституції України (науковець тривалий час жив та працював на Буковині). Ідеться про 10 статтю (про мову) Конституції України. 

«Хоча 28 червня у мене і асоціюється, у першу чергу, з днем народження мами, у якої сьогодні, до слова, ювілей. Та, разом із тим, не можу не поділитися цією світлиною пропозиції до статті 10 Конституції України (про мови) авторства мого батька.
Як він сам згадував, жоден із близько десяти запропонованих варіантів мовної статті інших народних депутатів тоді, у 1996 році, не набирали достатньої кількості голосів. І тоді ним, як народним депутатом України та філологом за фахом, було вирішено запропонувати свій варіант. Третю фразу статті, де йшла мова про вільний розвиток російської мови та мов національних меншин, батькові підказав Вадим Гетьман. І не в останню чергу саме завдяки такому її формулюванню статтю було проголосовано, адже комуністам, втомленим від безсонної «Конституційної ночі», тоді здавалося, що тим пунктом російській надаються преференції.

Наступного дня ж вони усвідомили свою епічну помилку та було вже запізно. Ось саме таким чином і з’явилася одна з найбільш відомих і найбільш обговорюваних статей нашої Конституції. Чимало політичних діячів і політичних говорунів потім намагалися (і досі намагаються) примазатися до її авторства. Але факти, зокрема і ця світлина, котра публікується вперше, свідчать самі за себе», – написав на своїй сторінці у Фейсбуку Максим Кияк.

Довідка

Тарас Кияк – український вчений-мовознавець, громадський та політичний діяч, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії та практики перекладу з німецької мови Інституту філології Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка, почесний доктор Інституту придунайських країн та Центральної Європи у Відні, народний депутат ВР другого скликання, координатор групи «Конституційний центр», голова міжпарламентської групи «Україна-Німеччина» Верховної Ради України (1995–1998 рр.). 
 
Тарас Кияк  народився 23 березня 1944 року у місті Винники Львівської області. Його батько був діячем українського визвольного руху. У 1965 році Тарас Кияк закінчив факультет романо-германської філології Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича за фахом «Німецька мова та література». Тривалий час працював у Чернівецькому національному університеті, був одним із засновників науково-дослідного Центру буковинознавства, головою Чернівецької обласної організації товариства «Просвіта» (1990–1995 рр.), головою Українського термінологічного товариства (від 2002 року), один із членів-засновників Демократичної партії України (1990–2003 рр.). Нагороджений орденом «За заслуги» 3 ступеня. Автор статті 10 (про мову) Конституції України.

Коментарі