Новини

Чернівчан навчали, як боротися з корупцією

26-27 червня у рамках проекту «WikiInvestigation» у Чернівцях провели семінар щодо запобігання корупції та боротьби із нею.

WikiInvestigation

Журналісти, політологи, психологи та громадські активісти долучилися до проведення власних  антикорупційних розслідувань у рамках проекту «WikiInvestigation».

Що це за організація та як вона працює?

«WikiInvestigation» − це проект-платформа, фінансований Європейським Союзом. Основним завданням є об’єднання громадськості, котра, опираючись на підтримку кваліфікованих юристів та експертів з різноманітних галузей, зможе власноруч проводити розслідування корупційних схем, брати безпосередню участь у запобіганні та виявленні корупції у своєму місті та країні. Основний метод збирання інформації – краудсорсинг (англ. crowd — «натовп» і sourcing — «використання ресурсів»), який передбачає першочергову участь самого суспільства у всіх етапах роботи.

Зараз до платформи приєдналися п’ять пілотних міст, Чернівці – єдині у західному регіоні.  

«Мета платформи в тому, що кожен може бути залучений до антикорупційних розслідувань. Тут люди – громадські детективи – в межах цього проекту будуть мислити не як журналісти чи активісти, а як справжні слідчі. Проект дасть їм нові знання, допоможе визначити, чи є в тому чи іншому діянні корупція, яких людей потрібно залучити для боротьби з нею та як проводити саму роботу. Це доволі перспективна платформа, вірю, що вона запрацює у Чернівцях», − поділилася координаторка проекту в Чернівцях Ольга Обершт.

Упродовж семінару учасники мали змогу послухати лекції спікерів із величезним досвідом роботи у сфері боротьби з корупцією. Зокрема, Романа Яковлєва – директора проекту, котрий разом із співавтором платформи Георгієм Вашадзе став розробником Закону України «Про Вищий антикорупційний суд». Організатори заходу розповіли про основні методики розслідування, як їх найкраще використовувати, щоб забезпечити повну дієвість та результативність.

«Ненавиджу корупцію та розцінюю її як перешкоду для хорошого життя моєї сім’ї, дітей. Я хочу дізнатися, як можна боротися із корупцією самостійно, познайомитися з цікавими людьми, можливо, знайти роботу в цій сфері, ну і, звісно, якось спробувати зробити нашу країну кращою. Наше покоління виховане взагалі по-іншому. Ми 20 років чекали, що хтось щось за нас зробить, і тільки зараз зрозуміли, що це під силу кожному з нас», − розповіла громадська активістка Юлія Калашникова.

Учасники тренінгу мали змогу використати на практиці усі отримані навички та, залучившись підтримкою експертів, розпочали власні розслідування. Кожен сформував основні гіпотези, визначивши головні завдання та розділивши обов’язки між собою.

 «Долучилася до проекту, бо мене зацікавив метод розслідування, інструменти, які при цьому використовують. Вважаю, що співпраця різноманітних громадських організацій та органів влади – це те,  що зможе раз і назавжди викорінити корупцію із нашого життя», розповіла одна із учасниць семінару, студентка 5 курсу кафедри журналістики ЧНУ імені Юрія Федьковича Анастасія Вуйко.

 Спеціально для «Шпальти» координаторка проекту в Чернівцях Ольга Обершт визначила власні топ-5 порад для активістів-початківців, які хочуть якось вплинути на ситуацію із корупцією в країні, однак не знають із чого почати. 

  1. Долучися до платформи, сприйми її основні цінності.
  2. Знайди власний інтерес у справі, покладися не тільки на суспільну значимість, а й на особисту мотивацію.
  3. Просто забажай щось зробити. Будь-хто може стати громадським детективом.
  4. Ретельно опиши гіпотезу свого майбутнього розслідування і піддай його юридичній оцінці. Якщо сам це не можеш зробити, то в колективі нашої команди є юристи, які допоможуть.
  5. Збери команду, котра могла б допомогти. Долучи їх до всього процесу.

 

Анна Колісник

Фото Ольги Обершт

 

Коментарі