Новини

Поради психолога. Як знайти своє призначення

Шпальта започатковує традиційну рубрику «Поради психолога».  Сьогодні Євгенія Ландяк пише про те, як діяти, аби визначити свою місію та чому це важливо.

Усі люди різні. Відповідно – й їхні думки, дії, почуття, таймінг, діяльність та упередження. Хтось вірить, що кожна людина має місію у житті та вперто шукає її. Інші думають, що це все виправдання, щоб не працювати.

Цей текст призначений для тих, хто шукає себе, адже пошук – це тисячі можливих варіантів і доріг. І чудово, якщо ви оберете свою.

Якщо ви дочитаєте текст до кінця та у вас зявляться відповіді, то їх варто записувати десь у телефоні/ планшеті/ ноутбуці, на листочку. Адже ваші думки для початку мають стати реальністю на папері.

Якщо говорити про призначення, то варто звернути увагу на декілька запитань: 

1. Що буде, якщо я визначу власну місію?

2. Чому я не можу визначитись?

3. Як врештірешт зрозуміти, що є моїм призначенням?

Уявіть, що ви вже займаєтесь тим, від чого отримуєте задоволення. Ви визначились, за яким ремеслом хочете провести своє життя. Ви обожнюєте цю справу, вона приносить користь людству, кожній людині, яка зустрічається з результатом або процесом вашої праці. Уявили? І як тоді ви себе відчуваєте, яка ви тоді людина, які емоції вас переповнюють? Як ви виглядаєте? Наскільки це відмінно від вашої зовнішності сьогодні? Що має бути вашою діяльністю, щоб все, що ви побачили у своїй уяві до цієї хвилини, стало вашим реальним життям?

Запитання № 2

Причини того, що ви не можете визначитися із власним призначенням – різні. Можливо, ви підлаштовувались під оточення і забували при цьому відстояти щось своє. А може ви не говорили те, що було важливо для вас та що ви хотіли, щоб інші почули про вас. Ця ситуація повторювалась неодноразово? Пам’ятайте, поки ви живі – є час щось змінити. Для початку почніть висловлювати свою думку, говорити про свої почуття і відчуття, які у вас викликає будь-яка інформація, факти, думки, події, люди. Це, звісно, непросто. Особливо, якщо довго або ніколи цього не робили.

Якщо раптом ви думаєте, що ваші слова неважливі (скажу вам по-секрету) ви ніколи не знаєте, яке ваше слово чи фраза зможуть змінить чиєсь життя. Так, все настільки глобально.

Я так кажу, тому що своє призначення бачу у тому, щоб словами змінювати дії людей, які в майбутньому вплинуть на їхні думки, упередження. Те, у що вони вірять, як вони виглядають з часом вплине на їх життєвий шлях.

 

 

 

 

 

 

Третє – не існує універсального «дещо», що вирішить проблему. Як зрозуміти, чим я хочу займатися.

  • Можливо, вам варто згадати ваше дитинство

Ким ви мріяли бути? Що ви для цього робили? Чи ви пробували себе у цій професії? Якщо ні, то чи є у вас змога зараз, «граючись» розпочати робити щось нове? А може вам вистачає сміливості дати дитячій мрії шанс і реалізувати її насправді.

Далі все просто, зрозумійте:

– які уміння та знання для цього потрібні?

– де їх здобути?

– скільки часу на це потрібно, та що у вас вже є

  • Якщо я все життя слухав/слухала не себе?

Можливо, ваше життя склалось так, що ви забули свій внутрішній голос, ви вже не знаєте, чого хочете навіть у дрібницях. Так з них і почніть. Візьміть на себе вибір фільму для перегляду, одягу в магазині, або морозива. І не просто вибір – ставте запитання: чого я зараз хочу? Що мені подобається? Який у мене сьогодні настрій?  

Для тих людей, кому не підходить метод запитань та відповідей – не переймайтесь. Слухайте себе у дрібницях, пізніше у важливіших речах, а далі у зовсім глобальних. Після кожної сходинки, на яку ви піднялись – відпочиньте. Побудьте там, подивіться вниз, побачте зрушення і похваліть себе за те, що ви зробили крок вгору. Подивіться та оцініть, що вам треба, щоб піднятись вище. Попрацюйте над цим і робіть наступний підйом.

 

 

Якщо у вас виникли запитання під час читання, або ж ви хочете поділитись результатами і дізнатися, як рухатися далі, пишіть Євгенії Ландяк.

 

 

Коментарі