Новини

У Чернівцях презентували геопортал міста

Відтепер чернівчани можуть дізнаватись про розвиток міста з єдиного картографічного ресурсу.

Сьогодні, 18 червня, під час брифінгу Олексія Каспрука презентували «Геопортал міста Чернівці». Геопортал можна знайти за посиланням map.city.cv.uaНа головній сторінці порталу – загальна інформація, на якій одразу можна перейти на карту та ознайомитися із інформаційними розділами. Перелік розділів визначали за картографічними матеріалами, зазначає начальник відділу комп’ютерного забезпечення міської ради Тетяна Лебухорська.

«Корисним розділом геопорталу є аналітичні карти проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», які є прикладом здійснення геопросторового аналізу. Наприклад, карта «Аналіз громадських та зелених просторів» є результатом польового дослідження історичного ареалу міста та показує, яка частину центру міста використовують люди. Карта «Структура ландшафту та вільного простору» можна використовувати для прийняття рішень щодо застосування різних типів забудови. Галузеві карти, наприклад, карта «Культура», показують не лише розташування культурних закладів, але й містять показники їхньої діяльності», – розповіла Тетяна Лебухорська.

Розділ «Адресний реєстр» – це частина адрес, яких немає на звичайних картах немає. Їхня користь у тому, що будь-яка служба екстреної допомоги зможе знайти всі адреси, які є в Чернівцях. Це важливо для новостворених та віддалених будинків, і тих, що на перехресті. Також на порталі є карта із парками та скверами. У Чернівцях – це єдине джерело, де можна знайти інформацію про офіційне затвердження парків, скверів та їхніх меж.

За словами керівника проекту Івана Костяка, карти-аналіз за 2016 рік надали Чернівецькій міській раді. 

«Першим етапом реалізації проекту «Інтегрований розвиток міста» був аналіз, результатом якого стали карти, зрозумілі, доступні кожному мешканцю. Інтегрований розвиток передбачає міжсекторальну роботу, і карти є інструментом, який дає широкі можливості для впровадження інтегрованого підходу. Сама концепція Інтегрованого розвитку міста також буде представлена у вигляді карти, що зробить її зрозумілою кожному чернівчанину», – наголосив керівник проекту у Чернівцях Іван Костяк.

Зараз на геопорталі розміщено понад 30 інформаційних ресурсів. Частина з них є візуалізацією відкритих даних, розміщених на порталі відкритих даних міста (data.city.cv.ua), як наприклад, плани ремонтів доріг. Частина – є результатом роботи служби містобудівного кадастру, зокрема  адресний реєстр. Перелік інформаційних ресурсів буде розширюватись, а пропозиції щодо розміщення додаткових ресурсів можна надсилати у відділ комп’ютерно-технічного забезпечення на адресу [email protected].

Основна мета порталу – зробити інформацію простішою. Надалі робота над геопорталом продовжуватиметься.

 

Ярослава Дерев’янко

Фото: Офіційний сайт міської ради

 

 

Коментарі