Новини

Створити для дітей хороші умови навчання. Пауль Пшенічка розповів, якою має бути школа майбутнього

Так дитина відчуватиме себе впевненою, і саме тоді вона зможе робити великі відкриття.

Фото: Володимир Гуцул

12 червня Заслужений учитель України, переможець конкурсу «Global Teacher Prize Ukraine 2017» Пауль Пшенічка провів відкриту лекцію на тему: «Школа майбутнього». Відомий педагог пропрацював 48 років у школі, тож має власні напрацювання.

Пауль Пшенічка розповів, що завдяки своїй роботи він уже 25 років їздить різними країнами на конференції.

«Завжди, коли їду в іншу країну знаю, що там можна навчитися чогось нового. Наприклад, в Естонії я відвідав школу, яка умовно розділена на блоки. Охочих навчатися там є 1500 учнів, тоді як приймають тільки 1000. Тому відбір проходить способом жеребкування, немає такого, щоб хтось платив за місце. У цій школі не проходять вчительські наради або педради, адже це забирає багато часу. За 17 років, від початку існування школи, там не зробили жодного ремонту. Натомість, у нас ремонти в школах є дуже прибутковою справою, особливо, якщо це спецшкола чи ліцей. Такого ж плану школу я бачив у Дубаї», – сказав він

А у тамтешніх дитячих садках, за словами педагога, дітей не вчать читати, писати або рахувати. Насамперед їх навчають бути сконцентрованими, самостійними, співпрацювати в колективі з однолітками та старшими за них, бути організованими. Після садка дитина приходить до школи і знає, як їй потрібно навчатися.

«Аби справжня освіта існувала, потрібно створити для дітей хороші умови навчання в школі. Так учень відчуватиме себе впевнено, і саме тоді зможе робити великі відкриття», – розповідає Пауль Пшенічка.

Відомий педагог з власного досвіду знає, для того, щоб дитина могла вільно володіти іноземною мовою, з нею потрібно розмовляти англійською, німецькою або іншою іноземною мовою від народження до 2 років.

Багато учнів Пауля Пшенічки навчаються та працюють за кордоном, досягнувши там значних успіхів. Беруть участь у різноманітних конференціях, а їхні проекти завжди займають призові місця.

Також наприкінці лекції Пауль Пшенічка зазначив, що в школах дітей необхідно навчати логічно мислити.  Адже,  щоб навчатись за кордоном та працювати в успішних фірмах, потрібно проходити тести на логіку. Тому педагог запропонував слухачам розгадати декілька задач, які їх зацікавили.

 

Ярослава Дерев’янко

 

 

Коментарі