Новини

МСЕК мають почати ліквідувати з кінця року: що буде натомість

В Україні після ліквідації медико-соціальних експертних комісій запровадять цифрову прозору європейську модель. 

Фото ілюстративне

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо протидії правопорушенням, зокрема корупційним, під час встановлення інвалідності посадовцям держорганів. Зокрема, Верховна Рада має розглянути законопроєкт, який передбачатиме ліквідацію медико-соціальних експертних комісій.

Про це йдеться в указі президента №732/2024.

За рішенням РНБО, Офісу генпрокурора, Службі безпеки, Держбюро розслідувань, Нацполіції, Національному антикорупційному бюро України рекомендують прозвітувати у місячний термін про вжиті заходи щодо виявлення, розслідування та протидії кримінальним правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовцям.Вони мають запропонувати відповідні кадрові й організаційні рішення.

Кабінет Міністрів має забезпечити виконання рішення РНБО про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, а також вжити заходів щодо посадовців уповноважених органів за його неналежне виконання або зволікання з виконанням.

Міністерство охорони здоров’я разом з правоохоронними органами, обласними та Київською міською військовими адміністраціями має протягом тижня створити робочі групи для перевірки рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовцям.  А за три місяці має бути доповідь про результати перевірки.МОЗ та Міністерство цифрової трансформації протягом двох тижнів мають подати на розгляд уряду план цифровізації проходження МСЕК.

А Пенсійний фонд разом з правоохоронцями має за тиждень провести аудит нарахувань пенсій за інвалідністю посадовцям.

Уряд, ДПСУ та інші зацікавлені органи за місяць мають опрацювати внесення змін до нормативно-правових актів щодо особливостей перетину кордону колишніми посадовцями, які мають інвалідність.

Що буде натомість?

В Україні після ліквідації медико-соціальних експертних комісій запровадять цифрову прозору європейську модель. 

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в етері телемаратону «Єдині новини».

Глава уряду доручив міністрові охорони здоров’я Віктору Ляшку не пізніше ніж 1 листопада внести всі необхідні нормативні документи й законопроєкти на розгляд Кабміну, щоб завершити реформу ліквідації МСЕК і запровадження нової моделі.

Окрім того, за рішенням РНБО Ляшко вже втілив низку кадрових наказів про звільнення, розповів Шмигаль. Зокрема, йдеться про керівництво центральної МСЕК та очільників профільного департаменту МОЗ, яке відповідає за координацію діяльності комісій.

Коментарі