Новини

Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

Цьогоріч дещо оновили формат, додавши категорію для маленьких глядачів «Золоті долоньки». Чернівецький муздрамтеатр представить дві вистави: «EX-COMEDY літньої ночі, або який дурний весь рід людський» та «Казки на поді».

У Чернівцях з 23 по 27 жовтня триватиме фестиваль комедії «Золоті оплески». Цьогоріч його вирішили дещо видозмінити, додавши вистави категорії «Золоті долоньки» — для сімейного перегляду.

Долучаться лялькові театри 

Фестиваль «Золоті оплески Буковини» у Чернівцях проводитимуть уже вшістнадцяте.

Директор Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської Іван Бутняк розповів, що цьогоріч також у програмі фестивалю будуть вистави для дітей. То ж для цього залучили лялькові театри.

«Вистави для дітей від театру ляльок це також невідоме для чернівецького глядача, бо у нас досі не було фестивалю ляльок. Це запит від наших глядачів. Проте коли ми говоримо про виставу для дітей, то розуміємо, що вона створена для сімейного перегляду: дітей разом з батьками», — каже Іван Бутняк. 

Вистави упродовж фестивалю показуватимуть на двох сценах: вдень — на сцені-майстерні, а ввечері — на академічній, головній. Гасло цьогорічного фестивалю комедії: Буковина єднає. Так, виступлять театри з територіально різних частин України: Харкова, Львова, Одеси та Києва.

Про виставу від Чернівецького театру 

Чернівецький театр на фестивалі також представить нову виставу-комедію: «EX-COMEDY літньої ночі, або який дурний весь рід людський». Її прем’єра відбудеться вже цими вихідними, 19 та 20 жовтня.

«Окрім організаційних питань, ми також підготували нову виставу-комедію. Насправді комедія завжди бажана в театрі: і для акторів, і для глядачів», — зауважує Бутняк. 

Це вистава за мотивами сценарію Вуді Аллена. Її режисером виступив заслужений діяч мистецтв України, режисер з Харкова Степан Пасічник. Як зазначає Бутняк, це легка та дотепна п’єса про кохання, любов, з нотками іронії, гумору й несподіваними поворотами долі.

«Я буду крізь сльози сміятись, серед лиха співати пісні, без надії таки сподіватись», — цитує Лесю Українку режисер пояснюючи вибір назви.  

Сюжет 

Як зауважує режисер вистави, це іронічний погляд на сценарій Вуді Аллена. У заміському будинку на літньому відпочинку збираються три пари з різними поглядами на любов та життя. Інженер-аматор Ендрю дивує гостей своїми  винаходами, серед яких — магічна куля, що вгадує бажання. У комічній атмосфері непорозумінь, спокус і чарівних збігів герої намагаються знайти відповіді на вічні питання про стосунки та бажання.

Вистава «Ex-comedy літньої ночі, або Який дурний весь рід людський» у постановці харківського режисера занурить вас у світ романтики, гумору та сюрпризів у вигляді особистих внутрішніх відкриттів.

«Казки на поді» 

Також Чернівецький муздрамтеатр покаже двомовну виставу «Казки на поді». Її покажуть румунською та українською мовами. Роль Чарівниці грає акторка Чернівецького драмтеатру Марина Тимку. У виставі використають тільки натуральні екологічні матеріали. Це філософія мисткині, адже вона є авторкою і співорганізаторкою бейбі-театру для малюків.

«Казки на поді» є моновиставою. Однак у ній буде 12 персонажів, яких актриса буде втілювати на сцені, постійно перевтілюючись.

Кожен день присвячений одному місту 

Під час фестивалю комедії у кожного міста буде свій день. До прикладу у перший день, 23 жовтня, вистави показуватимуть театри зі Львова. Відкриє фестиваль вистава за твором Кузьми Скрябіна «Я, побєда і Берлін». Наступний день, четвер присвятять театрам з Одеси. П’ятниця стане днем чернівецького театру, субота — Харківських, а неділя — Київських театрів.

Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі