Репортаж

Рукопис Залужного та шолом Ворошилова: у Чернівцях відкрили виставку, присвячену військовим, волонтерам та медикам

Її мета зібрати кошти на обладнання генераторами евакуаційних вагонів.

На фото відвідувачі

У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку «Із полум’я зродились», яку присвятили українським військовим, волонтерам і медикам. Мета – зібрати кошти на обладнання генераторами евакуаційних вагонів. 

Учасниками проєкту стали: Герой України, пілот Вадим Ворошилов із позивним «Karaya», Давид Касаткін із позивним «Хімік», Юлія Паєвська з позивним «Тайра», Тата Кеплер, Леонід Остальцев та інші.

За словами директорки чернівецького краєзнавчого музею Оксани Ротар, пропозицію розмістити виставку отримали від колег Національного музею Революції Гідності. Чернівці є п’ятим містом, де приймають виставку. 

«Надзвичайно цікавий проєкт. Представили багато героїв та розмістили 40 світлин, які розповідають 23 історії українців з великої букви – медики, волонтери та військові серед яких є і чернівчани», – ділиться Ротар.  

На фото Оксана Ротар

На фото Оксана Ротар

Серед експонатів є рукопис колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, шолом Вадима Ворошилова, картина військової волонтерки й парамедикині Тати Кеплер, почесні медалі та нагороди українських воїнів, уламки снарядів та малюнки.

Співініціатор виставки Володимир Нечипорук каже, що головна ідея проєкту «Із полум’я зродились» є висвітлення того, що у перемоги немає статистики, а є конкретні люди. 

«Більшість людей на світлинах до війни були поетами, галеристами, рестораторами, медиками, айтішниками. Тут розміщені історії рядових, талановитих та прекрасних людей. Коли ми почали просити в наших героїв артефакти, думали, що вивеземо їх на аукціони за кордон для того, щоб зібрати на обладнання евакуаційних вагонів та нове приймальне відділення», – розповідає Нечипорук.

На фото Володимир Нечипорук

На фото Володимир Нечипорук

За словами Володимира Нечипорука, коли почали описувати кожен експонат, зрозуміли, що вони не повинні вийти за межі України й опинитися в інших музеях. Це повинно бути тут. 

Під час заходу відвідувачі змогли долучитися до благодійного аукціону на збір для потреб мобільної евакуації поранених.

Організаторами виставки є національний музей «Революції гідності», благодійний фонд «Коло» та Чернівецький краєзнавчий музей, який прийняв виставку у Чернівцях. 

Виставка триватиме з 17 листопада до 1 грудня та є безкоштовною. 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі