Новини

На Буковині розширять пункт пропуску «Порубне» та модернізують ще шість КПП

Роботи проводитимуть спільно з Румунією.

На Буковині розширять пункт пропуску «Порубне» та модернізують ще шість КПП

Фото: Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

На Буковині розширять контрольно-пропускний пункт пропуску «Порубне-Сірет» та модернізують ще шість КПП.

Про це під час брифінгу розповіла перша заступниця начальника Чернівецької обласної військової адміністрації Альона Атаманюк.

Наразі з Румунією є погоджений план із розвитку шести пунктів пропуску. Вони мають свою градацію за пріоритетністю розвитку. Це необхідно для черговості пошуку коштів у міжнародних інвесторів.

«Проводять роботи над розширенням пункту пропуску “Порубне-Сірет”. Їх фінансують коштом програми “Connecting Europe Facility” (Механізм Сполучення Європи – ред.). Першу суму в розмірі 1,5 мільйона євро вже отримала Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій области. Над розширенням пункту пропуску працює як українська сторона, так і румунська», – каже перша заступниця начальника Чернівецької ОВА.

Під час облаштування вищезгаданого пункту пропуску збільшать кількість смуг, по яких автомобілі перетинають кордон. Буде дві смуги на в’їзд, і дві на виїзд.

На Буковині розширять пункт пропуску «Порубне» та модернізують ще шість КПП

Альона Атаманюк

Щодо пунктів пропуску «Дяківці-Раковець» та «Красноїльськ-Вікову де Сус», веде далі Альона Атаманюк, то вони потребують вдосконалення інфраструктури з румунської сторони. Пізніше розширять і ці пункти пропуску.

«Через КПП “Красноїльськ-Вікову де Сус” можуть проїжджати лишень порожні вантажівки, автобуси та легкові автомобілі. “Дяківці-Раковець” має пропускну спроможність до 3,5 тонн. Румунія отримує фінансування на те, щоб завершити ремонтні роботи на дорогах своєї території, аби інфраструктура витримала проїзд вантажного транспорту», – розповідає Атаманюк.

На державному рівні обох країн є домовленості про те, що ці пункти пропуску функціонуватимуть саме як вантажні.

Контрольно-пропускний пункт пропуску «Біла Криниця» будуватимуть «з нуля». Після обміну нотами між відповідними міністерствами можна буде переходити до питання земельних ділянок.

«Частина ділянок, де планують звести пункт пропуску “Біла Криниця”, перебуває у приватній власности. Тому треба або замінити власникам їхні земельні ділянки на ті, що є в запасі територіальної громади, або рухатися в інших законодавчо затверджених форматах», – резюмує перша заступниця начальника Чернівецької ОВА.

Зі слів Альони Атаманюк, пункти пропуску «Шепіт-Ізвоареле Сучевей» і «Руська» допоможуть об’єднати українськомовні громади на Буковині й такі ж у Румунії.

Фото Олександра Матіюка

Коментарі