Новини

У Чернівцях вперше за 100 років зібралися представники Пан’європейського руху

Триває міжнародна конференція спрямована на обговорення основних питань підтримки України та європейської інтеграції в контексті війни.

У Чернівцях вперше за сто років зібралися представники Пан’європейського руху на міжнародну конференцію «Пан’європейська ідея для перемоги та миру в Україні». Захід триває два дні, 11-12 жовтня.

Про Пан’європейський рух, організацію, підтримку України та майбутні заходи читайте у матеріалі «Шпальти». 

Конференція спрямована на обговорення основних питань підтримки України та європейської інтеграції в контексті війни. Обговорюватимуть питання, як європейські цінності допомагають Україні боротися за свободу та інтеграцію, як захистити інформаційний простір від дезінформації під час війни, яку роль грає єдність Європи у підтримці України й забезпеченні миру в регіоні та як зміцнити європейські цінності в післявоєнній Україні.

Президент Пан’європейського союзу України Ігор Жалоба каже, що Пан’європа Україна від початку свого існування постійно відчувала підтримку закордонних партнерів, пан’європейських організацій. 

«По-перше, пан’європейці завжди розуміли від початку існування Пан’Європи загрозу росії і яку роль та місце займає Україна в Європейському безпековому просторі. А по-друге, коли почалось повномасштабне вторгнення для мене квінтесенцією (основа, суть чого-небудь, – авт.) підтримки міжнародного Пан’європейського руху України була резолюція, яку ухвалили в жовтні, 2022 року в Загребі, Хорватія», – зазначає Жалоба. 

На фото Ігор Жалоба

На фото Ігор Жалоба

Президент Пан’європейського союзу України пояснює, що ключовим моментом є наполягання на проведенні в Україні під час війни Пан’європейської конференції, щоб представники міжнародних пан’європейських організацій тут заманістували свою підтримку Україні. 

«Для мене це є виявом традиційної Пан’європейської солідарності і того розуміння, що ми знаходимося в одному європейському домі. Разом маємо його захищати, облаштовувати. Україна – невід’ємна частина цього європейського простору, дому», – каже Ігор Жалоба. 

За словами віце-президентки Пан’європейського союзу в Європі Вальбурги Габсбург, досить очевидно, що конференція мала відбутись саме в Україні, а цього разу в Чернівцях. Це на знак того, що Пан’європейська спільнота завжди підтримувала мир у всій Європі. 

«Ми перша міжнародна організація, яка наполягала на тому, щоб змінити статус України на кандидата вступу до Європи. Ми дуже пишаємося, що нам вдалося цього досягти. Зараз боремося за те, щоб Україна стала повноцінним членом Європейського союзу», – каже Габсбург.

На фото Вальбурга Габсбург

На фото Вальбурга Габсбург

Також віце-президентка зазначила, що цього року вони будуть святкувати 35-річчя з першого Пан’європейського пікніку, який проводився заради того, щоб Польща стала одним із партнерів союзу. 

«Я обіцяю, що наступний Пан’європейський пікнік відбудеться в Україні, щоб показати, що ваша країна це частина Європи і тут має панувати мир», – додає Вальбурга Габсбург. 

Віце-президент Пан’європейської організації Німеччини, доповідач у справах України в Європарламенті Міхаель Галер пригадує, що коли росія окупувала Крим та розпочала свої дії в Луганську та Донецьку, вони мали чітку позицію і виступали за санкції ще з тих пір. 

«Коли Зеленський прийшов до влади, в парламенті вже говорили про наміри росії. Навесні 2021 року відбулись перші демонстративні «матчі» поблизу кордонів України і ми говорили про небезпеку. У жовтні-листопаді 2021 року, коли відбувалися подібні «матчі» на кордоні з Україною, Велика Британія та США надавали свою зброю вашій державі», – каже Галер.

На фото Міхаель Галер

На фото Міхаель Галер

За словами віце-президента Пан’європейської організації Німеччини, вони наполягали на тому, щоб Європа також взяла участь у підтримці України зброєю. Події відбувалися дуже швидко і 24 лютого 2022 року, почалось повномасштабне вторгнення. 

«Зараз ми не задоволені рівнем підтримки зброєю. Також були засмучені, коли після європейських виборів наполягали на тому, щоб ввели обмеження на використання зброї. Для нас набагато логічніше, щоб Україна мала змогу надавати дальні удари, а ніж виснажувала свої системи ППО. В парламенті ми завжди боремося та відстоюємо від своєї партії цінності, демократії і свободу», – розповідає Міхаель Галер.

Президент пан’європейського союзу Рейнхард Клоучек коментує, що зараз ми всі перебуваємо у «невеликій» інформаційній війні. 

«Ви боретеся на війні зі солдатами завдяки зброї, але в той же час росія впливає на Європу з величезною кількістю дезінформації. У цьому є ключова ціль, оскільки ми живемо в демократії, яка вирішується людьми. Коли люди ведуться на цей потік дезінформації, то зазвичай роблять неправильні рішення», – пояснює Клоучек.  

На фото Рейнхард Клоучек

На фото Рейнхард Клоучек

Також він каже, якщо Україна програє війну, втративши всю або частину землі, то Європа також зазнає поразки. 

«Це означатиме, що ми не спроможні надати всю допомогу Україні, яка їй потрібна для того, щоб перемогти в цій війні. Якщо росія виграє цю війну військовим шляхом, війна в Європі продовжиться. Як Пан’європейська асоціація, ми маємо скооперуватися та продовжити свій шлях», – зазначив Рейнхард Клоучек.

Наостанок генеральний секретар Пан’європейського руху, президент Пан’Європи Хорватіїї Паво Баришич резюмує, що Пан’європа найстаріший рух, який боровся за інтеграцію в Європу. Також організація завжди була свідомою в загрозах, які стосувалися Європи, включно з небезпекою зі сторони російської агресії. Міжнародна Пан’європейська організація випромінювала абсолютну та неоспірну підтримку Україні, яка бореться проти російської агресії. 

На фото Паво Баришич

На фото Паво Баришич

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі