Новини

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів

Для цього виділили два мільярди гривень, які передадуть місцевим громадам у формі субвенції.

На фото учениця

Фото: NEWAFRICA/DEPOSITPHOTOS

Від жовтня уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів. Для цього на 2024 рік з бюджету виділили два мільярди гривень, які передадуть місцевим громадам у формі субвенції.

Про це йдеться на сайті Міністерства освіти і науки України. 

Раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. 

Субвенція можна використати як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу. Основні умови для надання субвенції:

— гаряче харчування організовують для всіх учнів 1-4 класів;

— у закладі освіти організований процес очного навчання або поєднується очне з дистанційним;

— заклади освіти можуть організовувати харчування самостійно через аутсорсинг або співпрацювати з підприємствами, що займаються кейтерингом:

— розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11 (12) класів;

— усі процеси мають відповідати вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305, нормам НАССР та законодавству з питань безпечності та якості харчових продуктів.

Нагадаємо, раніше «Шпальта» писала про те, що МОН анонсувало реформу страшої школи за якою учні після 9 класу зможуть обрати одне із двох спрямувань — академічне або професійне.

Коментарі