Репортаж

У Чернівцях презентували виставку «Україна. Становлення державності»

Чернівці стали першим містом до якого приїхала виставка. Раніше тури проводили тільки Європою. 

На фото історична постать

У Чернівцях презентували виставку «Україна. Становлення державності», яка має на меті допомогти українцям об’єднатися навколо своєї історії. Про ідею створення, історичні постаті та важливість виставки, читайте у репортажі “Шпальти”. 

Чернівці стали першим українським містом до якого завітала виставка. Раніше тури музею проводили тільки Європою. Автор проєкту Валерій Галан каже, що цю виставку створили для того, щоб вона подорожувала Європою і змогла розказати всім, хто такі українці. 

Виставка «Україна. Становлення державності» формується як філіал музею «Становлення української нації», який розташований у Києві.

 «Цим проєктом ми хочемо допомогти українцям ознайомитися, об’єднатися навколо своєї історії та відродити її. За 30 років в Україні немає об’єднуючої національної ідеї. Якщо ми відчуємо себе українцями, то зможемо збудувати наше майбутнє. У нас буде «Україна» не тільки як назва, а як економіка, армія, культура»,розповідає автор проєкту. 

На фото Валерій Галан

На фото Валерій Галан

Валерій Галан каже, що виставка має новий підхід демонстрації. Її розмістили ланцюгом по всій залі. 

«Експозиція виставки – це ланцюг неперервності нашої державности. Тільки в одному місці є розрив, коли 1773-1917 року державности ми не мали», – додає Галан.

Всю інформацію про періоди та постаті можна дізнатися за QR-кодами, які розміщені на 12 стендах. На виставці розмістили мапи, через які можна побачити розвиток України, 11 фігур історичних постатей, які брали активну участь у відповідному проміжку часу, вишиті рушники з кожних областей України та Республіки Криму, VR-окуляри з допомогою яких можна побачити зруйновані міста та картини.

Благодійник та волонтер виставки Валерій Резчик згадує, що створили пересувний музей, щоб популяризувати Україну. 

«Дійшли до висновку, що саме могло підштовхнути європейців, так само як і багатьох українців, які проживали за кордоном, до допомоги. За три місяці ми створили цей пересувний музей. Він відкрився у Ватикані, щоб запустити популяризацію в Європі», – розповідає Резчик. 

На фото Валерій Резчик

На фото Валерій Резчик

Благодійник додає, коли іноземці заходили на виставку з однією думкою, виходили із зовсім іншим кругозором і ставленням до України.

Наостанок Валерій Резчик каже, що пишається тим, що Чернівці стали першим українським містом, де презентували експозиції. Це стало для виставки «другим початком».

Виставка триватиме включно до 1 грудня у Кіноконцертній залі «Чернівці», що на вулиці Університетська, 10.

На фото історична постатьНа фото історична постать

На фото історична постать

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі