Інтерв'ю, Перша шпальта

Історія української армії: від козаків до Збройних сил

Про першу українську армію, радянські міфи щодо козаків, найвпливовіших українських військових та вшанування пам’яті українців, які боролися за свої землі — в інтерв’ю «Шпальти». 

Історія української армії: від козаків до Залужного

Стрільці УПА, 1944 рік / Фото: Ukraine History

«Після Першої світової війни Україна стала політичною нацією, бо селяни зрозуміли, що є щось більше за власну ділянку землі». 

Щороку 1 жовтня в Україні відзначають День захисників та захисниць України, День українського козацтва та День Української повстанської армії. Попри різні назви, всі три несуть один спільний сенс — вшанування воїнів, які боролися за незалежність у минулому та відстоюють її сьогодні.

Коли з’явилися перші українські воєнізовані формування, як козаки та українські націоналісти вплинули на сучасні Збройні сили та що об’єднує українську армію зразка 2022 року з воїнами Галицько-Волинського князівства? Про це «Шпальта» поспілкувалася із засновником та автором історичного медіа «Ukraine History» Олександром Прокопівим. Більше – в інтерв’ю.

Історія української армії: від козаків до Залужного

Україна була і є «брамою Європи» 

За всю історію нашою територією володіли багато держав.

Тому я кажу, що треба цінувати історію, бо, зважаючи на це, шанси на створення українського етносу, а тим паче держави були мізерні.

Історію української армії можна відмотати аж до середньовіччя. Так, на нас дуже сильно вплинуло скандинавське озброєння та традиції, адже першими руськими найманцями були саме вікінги.

Уже у часи Галицько-Волинського князівства (пізніше Королівства Руського) руське військо було одним із тих, що стримували наступ монголів. Король Данило Романович навіть намагався сформувати антимонгольську коаліцію. 

Історія української армії: від козаків до Залужного

Україна, 1942 рік / Фото Ukraine History

Уже тоді Україна фактично стає буферною зоною між Азією та Європою, яку монголи намагалися перетнути та просунутися далі на захід. Тут можна провести паралелі з тим, що відбувається зараз.

1489 року з’являються перші козацькі загони. Їх починає формувати Юрій Пац — київський воєвода, другий за важливістю в Литовському князівстві на той час. Вони зазвичай складалися з міщан та дрібної шляхти. 

Історія української армії: від козаків до Залужного

Те, що козаки були селянами, – поширений міф, який є частиною радянської ідеології. Нібито козаки – це перші комуністи, які воювали проти капіталістів. Насправді це були люди, що знали військову справу, міщани князя чи найманці, з яких формували козацькі загони.

Нам відомо, що козаки володіли вогнепальною зброєю. А тоді вона була далеко не в усіх арміях Європи. Хіба хтось би у той час довірив таку зброю селянину?

Історія української армії: від козаків до Залужного

Козак Української Держави часів Гетьманату. Німецькі фотографії України 1918 року / Фото Ukraine History

Перші козацькі повстання Северина Наливайка, Криштофа Косинського і Марка Жмайла наприкінці XVI та на початку XVII століття свідчать, що козаки боролися за свої права, за свою землю та за себе. Ці цінності збереглися й у сучасній армії.

Згодом, за часів Богдана Хмельницького, йдеться про створення Української козацької держави. Саме тоді починають воювати за право жити у власній державі. 

Так ми можемо сформувати такий ланцюг подій, який стане основою сучасної української армії.

Довкола козаків повстала українська нація

По-справжньому українська армія з’явилася у часи УНР. Якщо говорити про військові формування, то для мене це асоціюється зі свідомістю людей, які воюють у війську. Коли вони почали розуміти, що таке Україна та воювати за неї – тоді й з’явилася українська армія.

Але ми не можемо повністю відкидати козаків, бо вони стали рупором, навколо яких у XIX столітті постала українська національна ідея. Саме на козацькому минулому сформувалася нація і розуміння ким ми є.

XX століття дуже сильно вплинуло на людей ментально. Селяни до Першої світової війни не бачили далі своєї земельної ділянки. Але з початком воєнних дій їхній світогляд розширився, і це стало поштовхом до залучення у суспільне та політичне життя. Саме такі люди долучаються до перших воєнізованих загонів Української Народної Республіки. 

Прощання воїна УСС, 1915 рік / Фото Ukraine History

Попри те, що у визвольних змаганнях УНР зазнає поразки, початок було закладено, і їхню справу успадковує Організація українських націоналістів. У роки Другої світової війни вони створять Українську повстанську армію – останнє україноцентричне військове формування аж до повернення незалежности 1991 року. 

Історія української армії: від козаків до Залужного

Великдень в УПА, 1944 рік / Фото Ukraine History

Хмельницький, Міхновський та Залужний

Якщо виокремити постатей, які найбільше вплинули на розвиток української армії, то почати необхідно з Богдана Хмельницького. Він відіграв вирішальну роль у формуванні козацького війська, його організації та дисципліні. До нього це був Петро Конашевич Сагайдачний.

У XX столітті велику роль відіграли Микола Міхновський та Петро Болбочан

Чернівці на сторінках газети «The New York Times», 1917 рік / Фото «Ukraine History»

Міхновський був одним із перших, хто висунув ідею створення незалежної української держави та власної національної армії. (пр. авт.)

А Болбочан – одним із найбільш талановитих військових командирів періоду українських визвольних змагань. Зокрема, його війська зуміли захопити Крим, що дозволило Україні отримати доступ до Чорного моря і звільнити півострів від більшовиків. (пр. авт.)

Якщо говорити про сьогодення, також варто відзначити й Валерія Залужного. Під його керівництвом українському війську вдавалося упродовж двох років стримувати натиск російських сил.

Історія української армії: від козаків до Залужного

Українці у радянській армії переважно ненавиділи Радянський Союз

Після Другої світової війни розвиток української армії практично зупиняється, адже росія фактично використовує українців як військовий потенціал у своїх загарбницьких цілях. Вони робили це ще у часи Козаччини: завдяки козацьким загонам імперія загарбує Крим, Одещину, Бессарабію тощо.

Я запитав свого колегу з «Ukraine History», чи варто вшановувати українських військових, які служили у радянському війську. На що він розповів мені історію свого дідуся:

«Він зазнав Голодомору на Київщині. Ненавидів “совєтів”. Його змусили працювати у колгоспі. Але 1941 року він воював на боці срср. Він їх ненавидів, але воював за свою землю». 

Ми маємо пам’ятати українців, які воювали у радянській армії. Не забувати, що прапор над Рейхстагом підняв українець Олекса Берест, капітуляцію Японії підписав теж українець Кузьма Дерев’янко. 

Українець Олекса Берест підіймає прапор над Рейхстагом, 1945 рік

Бо почасти вони воювали не за комунізм, а проти нацизму, щоб захистити власні домівки та сім’ю.

Тим паче більшість українців були солдатами, серед них мало хто міг дослужитися до високих посад та віддавати згубні накази. Маршал Жуков, який своїми рішеннями вбив мільйони військових, був росіянином. Звичайно, були й українські генерали, але у кожній нації не без… розумієте кого.

Історія української армії: від козаків до Залужного

Фото Ігоря Константинюка

Навіть зараз залишається багато пережитків радянщини, бо 30 років незалежної України дуже мало, щоб їх позбутися. Навіть у наших рідних, які народилися у Союзі, досі залишаються ці рудименти. У Верховній Раді наразі надзвичайно мало політиків, які народилися у незалежній Україні. 

Тож одне з наших головних завдань – позбутися цих радянських пережитків, особливо в армії.

Коментарі