Репортаж

«Ведмежатко у вишиванці»: у Чернівцях триває виставка м’яких іграшок, її мета — психологічна підтримка дітей

На заході розмістили 96 ведмежат, які вбрані у національний одяг.

На фото ведмежата

У Чернівцях триває виставка «Ведмежатко у вишиванці» A bear in anembroidered shirt з нагоди 33-ї річниці Дня Незалежності України. Мета — надати психологічну підтримку дітям, які пережили травматичні події, за допомогою терапії з використанням м’яких іграшок — ведмедиків у вишиванці.

Проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародної та гуманітарної діяльності ЧНУ імені Федьковича Ірина Осовська каже, що на заході головними експонатами є 96 м’яких іграшок, які вбрані у традиційний український одяг.

«Проєкт «Ведмежатко у вишиванці» має на меті популяризувати українську культуру та традиції через символічний образ ведмедика, одягненого у вишиванку. Ця ініціатива стала відгуком на зростаючий інтерес до української національної символіки та бажання поширювати її не лише серед українців, але й за кордоном», – ділиться Осовська.

Ведмежат на виставку надсилають з усіх куточків України. Тому колекція постійно поповнюється не тільки іграшками зробленими на фабриках, а й дитячими руками.

«Зараз ведмедиків близько сотні, але ми очікуємо у декілька разів більше. Закликаємо і дорослих, і дітей, в Україні та за її межами надсилати своїх ведмедиків у вишиванках, які займуть місце у колекції», – каже проректорка.

Серед колекції є ведмідь «Хвалько», якого надіслала дівчинка Світлана Дідовець з Чернігівської області.

«Ідея в мене виникла тоді, коли вперше побачила іграшку. Він був у такій позі, наче хизується великою рибиною. А всі знають, що ведмеді вправні рибалки!», – пише Світлана.

На фото ведмідь Хвалько

На фото ведмідь Хвалько

Як розповіла співорганізаторка виставки, депутатка Чернівецької міської ради та завідувачка кафедри практичної психології ЧНУ Валентина Радчук, найбільше іграшок отримують з Київської, Рівненської, Чернівецької та Хмельницької областей.

«Терапія з іграшками дуже розповсюджений вид терапевтичної роботи. Це працює через прив’язаність, емоційність та тактильність», – коментує Радчук. 

Валентина Радчук каже, що виставка є промоакцією. На день Вишиванки планують в рази збільшити кількість ведмежат надісланих із за-кордону та всієї України та увійти до книги рекордів Гіннеса.

Іграшки можна надсилати на поштову адресу університету: 58002, Україна, м. Чернівці, вул. Коцюбинського, 2.

Виставка триватиме до 30 серпня. 

Ідею та експонати виставки створювали психологи та освітяни Teddy Bear Therapy Ukraine з метою забезпечення та захисту національної та культурної самоідентичності через м’яку іграшку.

Також проєкт міститиме розробку і впровадження сертифікованої програми Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, навчальної платформи Nazarevich ART та американського благодійного фонду UkrHelp foundation Teddy Bear Therapy Ukraine.

Коментарі