Новини

Отримати ендопротези можна буде через електронну чергу, яку запровадять у 2025 році

Електронна черга дозволить отримувати ендопротези безкоштовно, а також стане «запобіжником від потенційних зловживань і маніпуляцій».

У 2025 році в Україні планують запустити електронну чергу на отримання ендопротезів, які використовують, щоб замінити пошкоджені суглоби.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя України.

Майже половина хірургічних операцій з ендопротезуванням припадала на лікарні, куди не розподілялись закуплені ендопротези. Тому пацієнти закуповували їх самостійно.

Електронна черга дозволить отримувати ендопротези безкоштовно, а також стане «запобіжником від потенційних зловживань і маніпуляцій», каже міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

У МОЗ зазначають, що протези купують за кошти з державного бюджету. Зокрема, у 2024 році ДП «Медичні закупівлі України» купило 37,8 тисячі ендопротезів кульшового та колінного суглобів на понад 520 мільйонів гривень.

Електронну чергу найближчим часом планують запустити у тестовому форматі. До неї хочуть інтегрувати систему електронної черги з Med Data, щоб отримати базу ендопротезів, які розподілені та використані у медзакладах. Крім того, проведуть навчання фахівців для користування системою.

 

Коментарі