Новини

Навчання з 12 серпня, вступ військовозобов’язаних та чи скасують заочне навчання: які зміни для студентів у Чернівцях

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича дати початку навчання перших та перехідних курсів різні, а військовозобов’язаним варто приносити додаткові документи. Які зміни у вступі та навчанні цьогоріч та як відбувається вступна кампанія, читайте у матеріалі.

На фото зображений ЧНУ ім. Юрія ФедьковичаЧернівецький національний університет імені Юрія Федьковича розпочав навчання для студентів 2, 3, 4 та 6 курсів 12 серпня. Перші курси бакалаврського та магістерського рівня розпочнуть навчатися 1 вересня. За словами проректорки з науково-педагогічної роботи та освітньої діяльності Тетяни Федірчик, графік освітнього процесу затверджують наказом ректора на кожен навчальний рік. Цього року в університеті було два накази, які затверджували цей графік.

«Перший наказ виданий 30 травня. Другий, зі змінами та урахуванням нинішньої ситуації, – 1 серпня. Згідно з цим графіком, перехідні курси навчаються з 12 серпня. А студенти перших курсів, бакалаврського та магістерського рівнів будуть навчатися з 1 вересня», – каже Федірчик.

Чому перші курси підуть з 1 вересня, а перехідні навчаються з 12 серпня

За словами проректорки, перші курси навчатимуть у вересні через терміни вступної кампанії. Зарахування студентів відбудеться в кінці серпня. 

«Ректорат та Вчена рада обговорили рішення щодо перехідних курсів. Вони вирішили змінити графік освітнього процесу і почати його з 12 серпня для 2-4 та 6 курсів. Це для того, щоб убезпечити студентів від неякісного виконання та реалізації освітнього процесу в зимовий період. В листопаді-грудні можуть виникнути проблеми з електроенергією та теплом», – розповідає проректорка.

На фото Тетяна Федірчик

На фото Тетяна Федірчик

Студенти відпрацьовуватимуть у суботи окремі тижні. Оскільки графіки будуть ущільнені, перехідні курси завершать сесію 1 грудня, а перші та п’яті курси – 5 грудня. 

«Це для того, щоб звільнити грудень. За ухваленим рішенням, студент зможе скласти іспит та повернутися додому. Це свідомо зробили, щоб встигнути виконати план навчального процесу за встановлений період під час відпрацювань та створити комфортні умови для перебування студентів в аудиторіях», – каже проректорка.

Федірчик каже, що у суботи відпрацьовуватимуть 14-15 тижні на перших та перехідних курсах. За рішенням ректорату, факультети матимуть можливість, враховувати специфіку спеціальностей, особливості виконання певних видів практичних та лабораторних робіт. Так, вони зможуть відпрацьовувати пари суботи в онлайн режимі. Весь інший процес відбуватиметься протягом робочого тижня з понеділка по п’ятницю в очному режимі на бакалавраті.

«Кожен факультет ухвалив своє рішення, враховуючи кількість відведених місць в укритті, специфіку, особливості спеціальності. Наприклад, є спрямування, які потребують напрацювання практичних навичок в галузі архітектур, образотворчого та музичного мистецтв. Вони можуть враховувати це при побудові відпрацювань конкретних тижнів», – пояснює проректорка.

На фото Тетяна Федірчик

Також це стосується студентів і заочної форми навчання. Факультети ухвалили рішення навчатися онлайн. Але є випадки, коли заочників можуть викликати на очне навчання. Одна настановча сесія може бути онлайн, а друга — очна. Це залежить від кількості місць в укриттях та аудиторному фонді.

Зміни в процедурі вступу для військовозобов’язаних

Військовозобов’язані здобувачі освіти повинні мати актуальні військово-облікові документи. Вони подаються у паперовому вигляді та можуть бути роздруковані з «Резерв +». 

Тетяна Федірчик зазначає, що всі інші документи повинні бути в електронному вигляді. Університет перевірятиме їхню наявність і відповідність. Пізніше папери завантажать в електронну базу вступника.

«В університеті необмежений вік вступу навчання. Якщо в людини, навіть старше 25 років, є актуальні документи, ми не маємо права її не прийняти. Якщо абітурієнт стає здобувачем освіти денної форми навчання, то має відстрочку від мобілізації. Для цього із бази ЄДЕБО роздруковується документ, який засвідчує про те, що він не ухиляється», – розповідає проректорка.

Також Федірчик зазначає, що згідно з нормативними документами, які діють в системі вищої освіти, студенти, які навчаються на денній формі навчання, не підлягають мобілізації.  

На фото Тетяна Федірчик

За словами проректорки, з початку повномасштабного вторгнення 2022 року в університеті є багато студентів та викладачів, які добровільно мобілізувалися та захищають Україну. А також ті, хто навчаючись на денній формі навчання, взяли академвідпустку або перевелися на заочну форму заради цієї мети. 

На заочному навчанні має право навчатися й людина, яка проходить службу в ЗСУ. Але на це має бути дозвіл командира підрозділу на рівні з’єднання та відповідного наказу частини, в якій перебуває військовий. 

Форми навчання та зміни в них 

Зараз в університеті є очна та заочна форма навчання.

«У нас є маса студентів, які навчаються на заочній формі навчання. У 2024 році правилами прийому до університету імені Юрія Федьковича зазначені його обсяги. Заочна форма діє, зберігається та далі буде зберігатися для вступників цього року», – каже Тетяна Федірчик.

Проректорка розповідає, що за документами індивідуального навчання, як окремої форми, немає. 

«В університеті діяло положення про індивідуальний графік навчання. Проаналізувавши статистику, ми побачили, що на індивідуальному графіку є багато студентів, які перебувають за кордоном. Їм надавали можливість переходити на такий графік навчання. Ми створювали такі умови на початку війни, під час ковіду, коли люди перебували в невизначеності. Серед тих студентів, яким давали право на навчання за індивідуальним графіком, є люди, які працюють за фахом, або ж і поза ним», – розповідає Федірчик. 

На фото Тетяна Федірчик

Наразі це питання вивчають. За словами проректорки, цього тижня ухвалюють рішення, в якому вигляді існуватиме індивідуальний графік та для яких категорій університет залишить його.  

«Це пов’язано з тим, що університет перейшов на очне навчання, яке передбачає присутність студента в аудиторії та залученість до лабораторних, практичних, семінарських занять. Десь, міркуючи над підвищенням якості освіти та  виконанням запитів студентів, ми вирішили прийти саме до очного», – пояснює Тетяна Федірчик. 

Університет планує також визначити правила надання індивідуального графіка та виписати, яким чином студент відпрацьовуватиме невиконані роботи. Навіть, якщо працевлаштований.

«Подеколи до університету звертаються державні організації, установи та школи, які потребують додаткових кадрів. Так, вони роблять запит на старшокурсників, щоб розв’язати проблему забезпеченням кадрів. Зокрема в педагогічній сфері. Тому, для отримання такої можливості також можуть підвищитись вимоги», – акцентує проректорка. 

На фото ЧНУ ім. Юрія Федьковича

Також Тетяна Федірчик зазначає, що можуть змінитися вимоги до оформлення індивідуального графіка, якщо це дозволять. Переглядатимуть, яким чином зафіксувати індивідуальний план та як загалом відбуватиметься графік освітнього процесу.

Проживання у гуртожитках взимку

Своєю чергою проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародної та гуманітарної діяльності Ірина Осовська каже, що студенти матимуть змогу проживати в гуртожитку і після завершення навчання в грудні. 

«Університет укладає договори на 10 місяців проживання. Тому всі, хто матиме бажання мешкати не в навчальний час, зможуть проживати й надалі. Окремих визначених груп на поселення не буде. Ми розуміємо, що діти приїжджають здалеку. Серед них є і ті, хто працює в позанавчальний час», – ділиться Осовська.

На фото Ірина Осовська

На фото Ірина Осовська

Також проректорка розповіла, що на цей семестр запланували ремонт душових гуртожитку №2. Це заклади коридорного типу. Праве та ліве крило, в кінці яких розміщені умивальники та туалети. 

«Ремонт робитимуть в одному крилі. Інше працюватиме. Їх добре було б зробити літом, але тендерні процедури залишають небагато часу для виконання робіт», – розповідає Ірина Осовська.

Ремонтувати почали чоловічий душ. Жіночий зараз функціонує для всіх мешканців. Прописали спеціальний графік черги хлопців та дівчат. 

За словами проректорки, вийшов наказ, в якому визначили дати та алгоритм поселення двох категорій. Перша – перехідні курси, які починають навчання з 12 серпня. Друга – перші курси, бакалаврський та магістерський рівні, які починають навчання 2 вересня. В документі прописали дати заселення. Для 2-4 курсів воно почалося 7 серпня. Для 1 курсів – 28 серпня. 

На фото Ірина Осовська

За наказом в гуртожитку заселяють 2340 місць. Пріоритетними є курси з першого по четвертий, а також студенти-пільговики. Магістрів заселятимуть в останню чергу на залишкові місця, оскільки вони навчаються онлайн.

ДОДАТКОВО

Тетяна Федірчик каже, що наразі відбувається перевірка мотиваційних листів на магістратурі. Це є додатковим видом затрати енергії викладачів, які є членами комісій по перевірці листів. Однак, листи абітурієнтів на бакалаврат уже перевірили. Тому, проблем з перевіркою на магістратурі ре буде. 

Цього року до університету подали загалом 16 687 заяв. 15169 з них на бакалаврат. А 1518 – на магістра.

Проректорка зазначає, що прийом заяв на магістерський рівень триватиме ще до 22 серпня. Тому їх кількість може збільшитись. 

У 2024 році підтвердили 1000 бюджетних місць з 1161 рекомендованих Міністерством освіти та науки України.

Фото Марії Титор

Коментарі