Репортаж

У Чернівцях відбувся концерт театру Ґердан на честь презентації нового альбому

Театр-студія «Ґердан» презентував свій перший альбом «По-за ночі». До нього увійшли 13 треків авторських та аранжованих пісень. 

На фото фрагмент з концертуУ Чернівцях відбувся концерт театру Ґердан. На ньому презентували перший альбом «По-за ночі» та закрили збір для колежанки.

Директорка театру Ґердан Анастасія Костюк каже, що альбом писали довгий час. До нього увійшли декілька композицій, яким 2-3 місяці, півроку або навіть 10 років. Також серед них є нова авторська пісня «По-за ночі», одна з найпопулярніших пісень серед інтернет-аудиторії.

«Ми хотіли зібрати схожі за стилістикою пісні, аранжуванню. До альбому ввійшли три пісні, які не є моїми авторськими. Вони аранжовані моїми наставниками. Хотіли показати, з чого починався Ґердан», – розповідає Анастасія. 

На фото Анастасія Костюк

На фото Анастасія Костюк

Директорка каже, що альбом записали на студії звукозапису «Звукоцех» у Києві. 13 треків за два дні. Перший день записували 11 годин, другий – 9. Колектив мав змогу туди поїхати завдяки тому, що виграв грант Канадсько-Української фундації.

«Студія звукозапису постійно зайнята, тому нам потрібно було вкластися в два дні. Якби відтерміновували, то не встигли б записати альбом. Тому, що дуже затратно, привезти 15 людей до Києва на довший термін. Це фінансові витрати. Так, подужали за два дні. Студія чудова в акустичному плані, це нам допомогло співати 11 годин», – каже Анастасія.

За словами директорки, першими труднощами на шляху до реалізації були невідомість студії та нове звучання. Їй було важливо, щоб Гердан звучав так, наче співає наживо на сцені.

«Це перше завдання, яке я ставила перед собою та перед людьми, які працювали над альбомом. Друге – це сам запис. Послухати, вибрати найкраще. Після цього ми переходили до просування у соціальних мережах та стрімінгових платформах. Там є свої правила існування і гри. Тому ми з усім знайомимось. Я сподіваюсь, що весь альбом «По-за ночі» можна буде послухати на всіх платформах», – каже Анастасія Костюк. 

На концерті прозвучали нові пісні Туман Яром, Сербина та Жовняр, які ще театр не виконував до цього. На їх виконання Гердан має дозволи.

«Робота триває постійно. Це не як виробничий станок, який постійно друкує нову пісню. Тобто, це обставини, натхнення, різні ситуативні речі, які надихають митця для того, щоб творити. І я сподіваюся, що за рік або два буде новий альбом. У нас є матеріалу і на 10 альбомів, але хочеться створити щось нове. Можливо авторське або на аранжуванні народних пісень», – ділиться Анастасія.  

Авторських пісень в репертуарі близько десяти, а народних пісень з авторським аранжованням – 300. Тобто, аранжування належить Ґердану або створене для нього Анастасією Костюк, Любов’ю Скоропадюк та Андрієм Циганком. 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі