Репортаж

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні «По-за ночі»

Театр-студія «Ґердан» спільно з режисеркою Іриною Сагайдак відзняли свій перший кліп до авторської пісні «По-за ночі». Його презентували у Кіноконцертній залі «Чернівці» для всіх охочих за донат на ЗСУ.

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні

Вчора, 31 липня, артисти Чернівецької театр-студії «Ґердан» представили кліп до нової авторської пісні «По-за ночі».

Пісню написала директорка театру Ґердан Анастасія Костюк. За її словами, повертаючись із фестивалю у Франції, вона надихнулася цією нацією. Тож вигадала наспівування «По-за ночі, по-за ночі», яке звучало чоловічими голосами. Так з’явився перший фрагмент. Згодом мелодію почали грати на репетиціях. 

Авторка зазначає, що запозичила декілька фраз з українських народних пісень.

«Ми виходимо на сцену заради того, щоб просувати українську пісню, культуру, традиції. Але зробити це через авторські пісні – для нас щось нове», – ділиться Анастасія.

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні

На фото Анастасія Костюк

Директорка театру розповідає, що такий напрям у них виник після того, як, почувши «По-за ночі», підписники в соціальних мережах цікавилися, що це за українська народна пісня і де її можна знайти.

«Вони не зрозуміли, що це авторська пісня. Тому я подумала, що було б добре створювати стиль та вид співу. Щоб це звучання належало тільки нам і було впізнаваним», – каже Костюк.

Анастасія ділиться, що раніше вона аранжувала народну пісню саме для «Ґердану» так, щоб воно звучало як не в усіх. Підібране під голоси й мало своє звучання. 

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні

Про пісню «По-за ночі» та кліп

Пісню записали на студії звукозапису «Звукоцех» у Києві. Колектив мав змогу туди поїхати завдяки тому, що виграв грант Україно-Канадської фундації. Вони частково допомогли записати 13 треків і відзняти кліп. «По-за ночі» означає незважаючи на ніч. 

«Це був шалений марафон, тому що нам виділили на студії всього лише два дні. Перший день – 11 годин запису, другий – 9. Я сама не вірила в те, що за такий короткий термін ми зможемо зробити роботу, яку люди роблять місяцями», – розповідає директорка. 

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні

Уже цієї суботи, 3 серпня, відбудеться презентація альбому «По-за ночі» театр-студії «Ґердан». Його також записували у Києві. 

Анастасія каже, що назву «По-за ночі» обрали тому, що останнім часом це найпопулярніша пісня в соціальних мережах.

«На вибір назви також вплинули наші театральні діти, які найбільше полюбили цю пісню. Вони, коли її чують, починають стрибати та співати її разом із нами», – ділиться директорка.

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні

Своєю чергою режисерка та продюсерка Ірина Сагайдак каже, що за підрахунками фольклористів, в Україні записали понад пів мільйона українських народних пісень. Із них опублікованих – менш ніж 10%. У ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України є 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч пісень.

«Коли мені надіслали цю пісню, першою думкою було те, що це давня українська народна пісня, під яку треба зняти кліп. Але коли я дізналася, що вона сучасна, побачила надзвичайну силу. Наша місія – не лише збереження спадщини, а й створення нової», – каже режисерка. 

Ірина Сагайдак каже, що артисти не бачили кліпу до самої презентації. Це було для них самих сюрпризом. 

Ґердан презентував у Чернівцях свій перший кліп до пісні

Про збір

Насамкінець Анастасія Костюк розповіла, що «Ґердан» був місяць у турі Канадою. Там відбулися 22 концерти у 20 містах країни. Кошти з туру – 10 тисяч доларів – артисти відправляють ЗСУ.

«Серед нас є дуже дорога нам дівчина, яка раніше, до повномасштабного вторгнення, з нами співала на сцені. Зараз вона усіма силами збирає кошти для свого коханого на автомобіль. Тому в суботу ми присвячуємо концерт збору та нашому альбому», – розповідає Анастасія Костюк.

Коментарі