Новини

Чернівці можуть отримати когенераційні установки, які виробляють електрику та тепло

Проєкт рішення про співпрацю задля підтримки енергостабільності міста розглянуть на сесії міської ради.

Фото: ЧМР

Чернівці можуть отримати когенераційні установки, які виробляють електроенергію та тепло. Міська рада днями направила гарантійний лист про співпрацю міжнародним донорам. Проєкт рішення про співпрацю задля підтримки енергостабільності міста, а саме про встановлення когенераційних установок, розглянуть завтра, 25 липня, на сесії міської ради.

Про це повідомив заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк.

Він зазначив, що тривалий процес пошуку партнерів і перемовин з ними вже на фінальному етапі. Чи отримає місто відповідні установки, залежатиме від рішення депутатів.

За словами Зазуляка, завдяки цим установкам, цьогоріч місто може отримати виробництво додаткових 17,2 МВт/год електроенергії, а наступного року ще 28,1 МВт/год. 

Водночас разом з двома когенераційними установками, які місто має, отримаємо власне виробництво електроенергії на рівні 12-15% від споживання всього міста цього року і 25-30% наступного року.

З переваг, орієнтовно 25% теплоносія буде вироблятися автономно, а це дозволить збільшити стабільність проходження опалювального сезону.

Як зазначив Василь Зазуляк, наразі не йдеться про повну енергонезалежність міста. Обладнання частково забезпечить місто власною електроенергією.

Що таке когенераційні установки

Це обладнання розподіленої генерації, так звані міні ТЕЦ, які завдяки спалюванню газу виробляють електроенергію та тепло. 

Їхні переваги:

1. Поповнення енергобалансу регіону — місто зможе виробляти власну е/е і частково, згідно з визначеними обленерго «енергоостровів», забезпечувати свої потреби самостійно.

2. Забезпечення власною енергією об’єктів критичної інфраструктури, що дозволить їм не тільки безперебійно працювати, а й зменшити навантаження на всю енергосистему.

3. Паралельне виробництво тепла, а це про підвищення стабільності теплозабезпеченням населення та соціальної інфраструктури.

 

Коментарі