Новини

Заміна деканів, фінансування, початок навчання: головне з брифінгу нового ректора ЧНУ

Новопризначений ректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Руслан Білоскурський розповів, що планує робити на новій посаді та які завдання тепер стоять перед ЧНУ.

На брифінгу новоспечений ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Руслан Білоскурський розповів, що впродовж п’яти років заклад буде працювати за ключовими позиціями, що вказані в його контракті. 

За його словами, в угоді чітко зафіксували цільові показники діяльності закладу. Документ надійшов після виборів, разом з наказом про призначення нового ректора на посаду.

Вибори Ректора ЧНУ

15 травня відбулись вибори ректора університету, в яких переміг Руслан Білоскурський. 9 липня був підписаний наказ міністра освіти та науки України Оксена Лісового.

Від 10 липня Білоскурський заступив на посаду ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. 

«Разом з наказом я отримав контракт, у якому чітко зафіксували цільові показники діяльності закладу вищої освіти. Вони вказували на те, які позиції повинен забезпечити керівник закладу у відповідності до контракту, укладеним з міністерством», – розповідає ректор.

Позиції контракту важливі тому, що вони визначатимуть, в якому напрямку рухатиметься і розвиватиметься університет у наступні 5 років.

Ключові позиції контракту

Перша позиція – це цифровізація освітньої діяльності. Тобто, формування відповідної системи цифрового навчання, повна цифровізація та система електронного документообігу. Наступними роками цей напрямок будуть посилювати. 

Друга позиція – збільшення надходження до спеціального фонду за науковими, державними, договірними та міжнародними проєктами. Міністерство вимагає, щоб ті дослідження, які проводять в стінах університету – комерціалізувалися. Також, щоб збільшувалася грантова складова і надходження, які йдуть із зовнішніх джерел фінансування.

Значну кількість позицій угоди присвятили міжнародній співпраці. Так, потрібно посилювати міжнародну мобільність на рівні студентів, здобувачів освіти та викладачів. Крім того, збільшити кількість дисциплін і освітніх компонентів на різних факультетах, які викладають англійською мовою. Університет повинен увійти до міжнародних рейтингів та внутрішніх/міжнародних альянсів.

Наступною позицією є оновлення управлінської команди, яке запланували на вересень-жовтень. Це зумовлено тим, що у половини чинних деканів факультетів та директорів інститутів, завершуються контракти. Вони не просто завершуються, а й згідно з нормами закону про вищу освіту, вичерпують максимальний термін перебування на цих посадах. 

«Так ми призначатимемо нових деканів та директорів. Також буде певне оновлення серед команди проректорів та формування управлінської команди», – зазначає ректор.

З його слів, Закон України Про вищу освіту каже, що деканів та директорів структурних підрозділів призначає ректор після погодженням з колективом або спільним вибором колективу.

Пан Білоскурський каже, що після обрання декани та директори отримають контракти, в яких чітко зафіксовані кількісні показники KPI. Їх повинні досягти як і протягом усього терміну перебування на посаді, так і конкретними проміжними результатами. 

«Це для того, щоб забезпечити динамічний розвиток університету і реалізації його стратегії. В її основі будуть колективна та передвиборча програми», – акцентує Білоскурський.

Також в університеті планується поступове введення елементів фінансової децентралізації. Тобто, із зароблених за спецфондом грошей, певний відсоток будуть скеровувати й використовувати за рішенням керівників структурних підрозділів. Так, разом з обов’язками, вони отримуватимуть фінансовий ресурс для реалізації завдань.

Фінансування

Білоскурський каже, що за 2023 рік, бюджет університету формували з двох частин.

Перша частина – це обсяг надходжень загального фонду. Тобто, фінансування з державного бюджету. Воно складає майже 280 млн гривень.

Друга – надходження спеціального фонду університету. Сума складає 330 млн грн. 

На сьогодні заклад заробляє більшу суму коштів, аніж він отримує з державного бюджету.

Вступ в аспірантуру

За словами ректора, зараз є величезний ажіотаж щодо вступу в аспірантуру. Багато запитів і реєстрацій. ЧНУ повністю забрав суб’єктивний чинник при вступі. Здобувачі освіти вступатимуть за відповідним рейтингом. Він формується з кількох компонентів. 

Перший компонент – це результати ЄВІ та ТЗНК. Тобто, з зовнішніх іспитів на логіку чи на загальні навчальні компетенції іноземної мови. Останнє зараховуватимуть із результатів ЄВІ – це додаткові бали наукового доробку статті, публікації, конференції абітурієнтів. Також буде фаховий іспит. Минулими роками іспит відбувався в усній формі. Нині рішенням вченої ради університету – це буде виключно тестова форма. Таким чином ЧНУ забирає повністю суб’єктивний чинник, відкриваючи дорогу найкращим студентам в аспірантуру. 

Підготовка до зими

В рамках підготовки до зими, зараз працюють над додатковим забезпеченням університету генераторами й зарядними станціями. 

«Заклад обладнаний чотирма генераторами встановленими в резиденції, гуртожитках, ботанічному саду та інформаційно-телекомунікаційному центрі. EcoFlow живлять серверні корпуси. Університет працює з міжнародними партнерами для отримання додаткових генераторів», – розповідає Білоскурський.

Початок навчання

Навчальний рік розпочнеться 12 серпня. За словами ректора, рішення було складне для викладачів, здобувачів освіти та адміністрації.

«Пріоритетом номер один стала якість освіти. Зараз ми активно займаємось підготовкою укриттів. Університет підписав значну кількість договорів про використання сховищ організацій, які знаходяться поруч із навчальними корпусами», – каже ректор.

Це дозволить навчати студентів бакалаврських програм наживо. Тим часом здобувачі магістерської освіти навчатимуться в змішаній формі. 

Пріоритетом номер два стало відключення електроенергії. Університет буде використовувати ті погодні умови та пору року, коли тепліше. Це для того, щоб студенти вчилися очно й не було ущільнення освітнього процесу. 

Коментарі