Новини

У Чернівецькому держархіві планують оцифрувати документи, що допоможуть у дослідженні історії власної родини

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов розповів у Чернівцях, що разом з міжнародними партнерами загалом по всій країні планують оцифрувати понад 100 мільйонів копій. Це будуть метричні книги, акти цивільного стану та документи, що пов’язані з радянськими репресіями.

У Чернівецькому держархіві планують оцифрувати документи, що допоможуть у дослідженні історії власної родини

Державна архівна служба України планує оцифрувати всі документи, що допоможуть українцям у дослідженні власної родинної історії. Проєкт реалізовуватимуть разом з міжнародною некомерційною корпорацією «Family Search».

Про це Шпальті розповів голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов під час візиту до Чернівців.

Так, усього планують оцифрувати понад 100 мільйонів документів.

«Цифровізація дає результати. Минулого року вся система держархівів України разом з партнерами оцифрувала понад 21 мільйон документів. Це абсолютний рекорд українських архівістів та один з найшвидших темпів оцифрування у світі, попри війну, попри всі проблеми», — каже Анатолій Хромов. 

Чернівецький держархів підписав угоду про співпрацю з «Family Search» ще у 2022 році. До кінця року в архівній службі планують залучити до співпраці всі держархіви України. Крім цього, над проєктом працюватимуть понад 100 операторів, які будуть створювати цифрові копії документів. 

«Головна мета цього проєкту — спростити доступ до архівних документів українцям, які шукають та досліджують історію власної родини. Зокрема створюватимуть цифрові копії метричних книг, актів цивільного стану та документів, що свідчать про репресії з боку радянського уряду», — доповнив посадовець. 

Коментарі