Новини

«Мало виділяють коштів на ветеранські програми»: молодь у Чернівцях проводить опитування

За результатами опитування проведуть зустріч з представниками влади та ЗМІ. 

Молодь у Чернівецькій громаді проводить опитування «Фінансова відкритість: бюджет для Ветеранів/Громадське задоволення». Його мета — оцінка рівня обізнаності та задоволення місцевих жителів у рамках  проєкту «Нагляд молоді за розподілом бюджетів та ресурсів громад».

Про це «Шпальті» розповів очільник Чернівецького молодіжного парламенту Артур Іванческул.

Як розповідає Іванческул, одна з причин такого опитування — недостатня кількість коштів на ветеранські програми.

«Ми подали публічний запит до міськради щодо ветеранських програм та їх фінансування останні 3-4 роки. І на нашу думку, на це виділяють мало коштів. Нам цікаво, чому. Хочемо, аби бюджет та соціальні програми для ветеранів робили прозорими. Зокрема для того, щоб їх було більше в місті та щоб всі ними могли користуватися, як потрібно. Проте, аби надалі діяти, хочемо зібрати статистичні дані від жителів громади», — каже Артур Іванческул. 

У відповіді на запит отримали такі показники:

− У 2023 році на ветеранські програми виділили майже 150 тисяч гривень.

− На 2024 рік заклали понад 200 тисяч гривень.

 

Фото надав ЧМП

Фото надав ЧМП

 

Першим кроком буде оцінка рівня обізнаності громадян. Далі ж планують проводити сесії та тренінги із залученням спеціалістів. Результати опитування хочуть показати депутатам, місцевій владі та ЗМІ.

Передісторія

Нині у Чернівцях працює команда з 10 молодих людей, які виграли проєкт «Нагляд молоді» за бюджетом громад. В грудні 2023 року Чернівецька громада підписала меморандум з ГО «Агенція антикризової підтримки» про те, що молоді люди можуть контролювати бюджет громади, давати свої рекомендації щодо доцільності направлення коштів, коли це необхідно.

Довідково 

Ініціював опитування дорадчо-консультативний орган при міській раді — Чернівецький молодіжний парламент.  Проводять його у межах програми «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX.

Коментарі