Репортаж

У Чернівцях відкрили нове онкогематологічне відділення з блоком хірургії

Лікуватимуть дітей з онкологією, гемобластозами, неходжкінською лімфомою, пухлинами та клином головного мозку.

У Чернівцях відкрили нове онкогематологічне відділення з блоком хірургії

На фото Михайло Гнатюк

Онкогематологічне відділення з блоком хірургії відкрили на четвертому поверсі педіатричного корпусу Чернівецької обласної клінічної дитячої лікарні. Приміщення розраховане на 32 стаціонарні ліжка. З них 15 гематологічних, 10 онкологічних, 5 хірургічних та 2 паліативних. 

За словами завідувача онкологічного відділення Михайла Гнатюка, у відділені лікуватимуть дітей з онкогенетичною патологією. Наприклад, онкологію, гемобластози, неходжкінську лімфому, пухлини та клин головного мозку. 

Також пацієнтів, які потребують хірургічних втручань чи паліативної допомоги.

«У нас будуть для цього кращі умови, менш ускладнені. Не будуть витрачатися препарати у великій кількості. Діти зможуть краще переносити хіміотерапію та перебувати тут з батьками», – розповідає Гнатюк.

У кожній палаті є санітарна кімната, система кондиціонування, кисневі точки доступу та необхідне медичне обладнання з інвентарем. Загальна площа становить 750 квадратних метрів.

У Чернівцях відкрили нове онкогематологічне відділення з блоком хірургії

«Ці умови забезпечують якість і повноту надання медичної допомоги кожній дитині, яка її потребує», – зазначив лікар.

У відділенні працює 25 медичних працівників, з них 6 – лікарі. Серед персоналу є гематологи, онкологи, хірурги та онкохірурги. 

Раніше хворих лікували на третьому поверсі, де умови перебування були значно гіршими. Відділення відокремили від кардіології та ревматології, де були пацієнти з іншими діагнозами. 

Торік у відділенні стаціонарно пролікували 679 пацієнтів. З них 272 мали онкологічні захворювання. За п’ять місяців цього року надали допомогу вже 359 дітям.

У Чернівцях відкрили нове онкогематологічне відділення з блоком хірургії

На фото Ігор Гладких

В лікарні створили й блок хірургії. Його планують розділити на до операційну та операційну.

«В операційній зробили капітальний ремонт. Завезли реанімаційне обладнання та операційний стіл. Також планують додати лапароскопічну стійку. Ми будемо якомога більше виконувати малоінвазивні маніпуляції дітям», – розповідає дитячий лікар-хірург відділення Ігор Гладких.

Генеральний директор Чернівецької обласної клінічної дитячої лікарні Василь Павлюк каже, що відділення вдалось реалізувати за допомогою благодійників та партнерів. 

У Чернівцях відкрили нове онкогематологічне відділення з блоком хірургії

На фото Василь Павлюк

«Наше рішення було спільне з колективом лікарні та місцевою владою. Першочергово потрібно належно забезпечити саме це відділення тому, що воно специфічне і діти тут потребують особливих умов», – зазначив Василь Павлюк.

Серед благодійників були Міжнародна організація «Save the Children» та благодійний проєкт «Стань Ангелом Охоронцем, який залучав кошти для реалізації проєкту.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі