Перша шпальта, Репортаж

Що побачимо найближчими роками: Миколайчук OPEN, День 3

У третій день фестивалю глядацького кіно відбулись покази ексклюзивних трейлерів та фрагментів українських стрічок, які ми побачимо на великих екранах найближчими роками. Крім цього, глядачі могли відвідати покази конкурсних та позаконкурсних кінокартин та поспілкуватись з їхніми авторами після перегляду. Детальніше — у репортажі «Шпальти».

Кіно, яке ми дивитимемося завтра: Миколайчук OPEN, День 3

Миколайчук OPEN у Чернівцях триває. Третього дня кінофестивалю стартувала індустрійна секція. Розпочали її презентацією на тему «Українське кіно, яке ми дивитимемося завтра», за участі генерального продюсера фестивалю Олексія Гладушевського.

На заході презентували тизери, трейлери та фрагменти українських фільмів, які наразі знімають та готують до прем’єр. Більшість із цих стрічок глядачі побачать у 2024 та 2025 роках.

«Сьогодні ми презентували дуже різноманітну десятку фільмів. Але попри це, всі вони об’єднані спільними темами — ідентичності українців, історії України та сучасної війни», — розповідає Олексій Гладушевський.

Зокрема, серед фільмів, трейлери яких представили на фестивалі, і стрічка режисера Валентина Васяновича «За Перемогу». Як йдеться у логлайні, вона розповідає «про розірвані війною сім’ї, коли жінки з дітьми поїхали за кордон». 

Режисер Валентин Васянович у фільмі також виконав головну чоловічу роль, виступив оператором та написав сценарій стрічки.

Також під час індустрійної секції показали ексклюзивний трейлер фільму «Сірі бджоли». Він розповідає про людей, які живуть у так званій сірій зоні бойових дій, на сході України.

Сюжет стрічки адаптований з однойменного роману Андрія Куркова, який вийшов у 2018 році. 

Головні ролі у фільмі виконали Віктор Жданов та Володимир Ямненко.

Для відвідувачів фестивалю також покази фрагмент фільму, який створений у копродукції з Польщею — драма «Дві сестри»

Фільм розповідає про двох сестер, які вирушають з Варшави до окупованого містечка на Харківщині, щоб забрати додому зі шпиталю пораненого батька.

Детальніше про всі 10 фільмів, представлених на заході «Українське кіно, яке ми дивитимемося завтра» читайте у спеціальній колонці «Шпальти». 

Невигадане, ретроспективне та міжнародне

Також у третій день Миколайчук OPEN відбувся показ фільму-сатири румунського режисера Раду Жуде «Не очікуйте забагато від кінця світу». Стрічка представлена у позаконкурсній секції «Фестивальні знахідки». 

Вона розповідає про асистентку режисера Анжелу, яка понаднормово працює на низькооплачуваній роботі заради зйомки відеоролика про безпеку на робочому місці від глобальної корпорації. 

У 2023 році стрічка отримала Спеціальну нагороду від журі міжнародного кінофестивалю у Локарно.

Кіно, яке ми дивитимемося завтра: Миколайчук OPEN, День 3

Іншою позаконкурсною стрічкою, яку показали у третій день, є документальний фільм «Фото на пам’ять» режисерки Ольги Черних.

Стрічка побудована на архівних кадрах, сімейних відео, спогадах кінематографістки про власну сім’ю та рідне місто Донецьк.

Попри особисту історію, картина підіймає актуальні теми сімейних відносин, туги за ріднею та вимушеної міграції з Донеччини.

Продюсери фільму розповідають, що над фільмом працювали понад три роки та довго пітчили на українських та європейських майданчиках.

«До повномасштабного вторгнення було складно “продати” таку персональну історію за кордоном. Адже у фільммейкерів не було чіткого розуміння, про що цей фільм. Але після декількох воркшопів ми нарешті знайшли підхід, як розповісти цю історію та об’єднати у ній всі задумані теми», — каже продюсерка фільму Регіна Мар’яновська-Давідзон

Кіно, яке ми дивитимемося завтра: Миколайчук OPEN, День 3

фото автора

У кінозалі Центру Миколайчука також показали й чергові фільм міжнародного конкурсу — канадську драму «Метт і Мара» та польську історичну анімовану стрічку «Кріпачка».

«Метт і Мара» розповідає історію молодої викладачки літератури та вільнодумного письменника, які випадково зустрічаються в університетському кампусі, але швидко зближуються через спільні інтереси.

Показ польського фільму «Кріпачка» ж закривав третій день фестивалю. 

Це один з небагатьох фільмів, у якому об’єднано анімацію та «живе» кіно. Усіх персонажів у фільмі актори зіграли під час натурних екшн-зйомок, які згодом стали матеріалом з якими працювали художники-аніматори. До роботи над стрічкою, за словами авторів, долучилися понад 100 митців з 4 країн. 

ми дивитимемося завтра

фото автора

Кінопоказ відбувся й у кіноконцертній залі «Чернівці». Там у третій день Миколайчук OPEN глядачі дивились українську радянську комедію 1961 року «За двома зайцями». Стрічка увійшла до цьогорічної ретроспективної секції.

Завтра ж на відвідувачів Миколайчук OPEN чекає продовження індустрійної секції та покази фільмів конкурсної програми, а також позаконкурсних секцій. Зокрема, глядачі зможуть побачити фільм «Мирні люди» Оксани Карпович, у якому змішано українську реальність з перехопленими телефонними розмовами російських військових.

Кіно, яке ми дивитимемося завтра: Миколайчук OPEN, День 3

фото Ігоря Константинюка

Коментарі