Перша шпальта, Репортаж

Вігго Мортенсен та церемонія відкриття: Миколайчук OPEN, День 2

Миколайчук OPEN продовжує набирати оберти. Сьогодні відбулося офіційне відкриття кінофестивалю. Цьогоріч його відкрили фільмом Вігго Мортенсена «Мертві не завдають болю». Головна зірка фільму навіть завітав на фестиваль, де поспілкувався з пресою та попрактикувався в українській мові зі сцени кінозали. Про другий день фестивалю глядацького кіно, церемонію відкриття та перші покази фільмів міжнародного конкурсу — у репортажі «Шпальти».

Вігго Мортенсен та церемонія відкриття: Миколайчук OPEN, День 2

Після майже двох днів творчих зустрічей та показів українських і міжнародних фільмів на третьому фестивалі глядацького кіно Миколайчук OPEN відбулася офіційна церемонія відкриття. 

За три роки існування фестиваль надзвичайно змінився, переконана директорка Миколайчук OPEN Тетяна Д’яченко.

«Фестиваль цьогоріч триває 9 днів, близько 70 фільмів, майже 100 подій та гості з Голлівуду. Ми хочемо розширятися, зокрема і територіально, щоб наші фільми бачили не тільки у нас, а й за кордоном», — розповідає Д’яченко. 

Цьогоріч відбір стрічок на фестиваль був особливо важким, розповідають організатори. Програмний директор заходу Алекс Малишенко жартує: мовляв, якщо Миколайчук OPEN і надалі так швидко розширюватиметься, то у майбутньому кінофестивалю не вистачатиме і цілого червня.

«Цьогоріч відбирали з понад тисячі картин. Простежується тенденція, що цьогоріч фільми найрізноманітніших жанрів: і трилери, і горори, навіть комедії. Наші фільми про війну також стали глибшими», — розповідає програмний директор.

Вігго Мортенсен та церемонія відкриття: Миколайчук OPEN, День 2

Фільмом відкриття фестивалю став голлівудський вестерн «Мертві не завдають болю» Вігго Мортенсена. Стрічка розповідає трагічну історію іммігрантів Ольґера Олсена та Вів’єн Ле Куді, які намагаються побудувати спільне життя в американській Неваді.

Актор Вігго Мортенсен у фільмі не тільки виконав головну чоловічу роль, а й став режисером та написав сценарій. Він особисто завітав до Чернівців, де поспілкувався з журналістами та презентував стрічку.

Зазначимо, що з початку повномасштабного вторгнення данський актор постійно підтримував Україну у її боротьбі проти агресора, допомагав українцям за кордоном тощо. Сам Мортенсен скромно відгукується про свою діяльність.

«Я не зробив нічого незвичайного, просто був небайдужим. Для мене велика честь чути слова подяки від українців та перебувати на цьому фестивалі», — каже Вігго Мортенсен.

Вігго Мортенсен та церемонія відкриття: Миколайчук OPEN, День 2

Актор розповідає, що коли його запросили приїхати до України на Миколайчук OPEN, він довго не роздумував та одразу погодився. 

«Знали тільки рідні. Дівчина хвилювалася, але я запевнив, що все буде добре. Коли я надішлю їй світлини звідси, думаю, вона остаточно заспокоїться», — каже актор.  

Також Вігго Мортенсен розповів, що його сильно вразив і український кінематограф. Зокрема декілька років тому він переглянув «Тіні забутих предків» із символом фестивалю — Іваном Миколайчуком. Найбільше у стрічці його вразило, як українські митці передали атмосферу карпатської природи.

Вігго Мортенсен та церемонія відкриття: Миколайчук OPEN, День 2

Міжнародний конкурс

Розпочався ж другий день фестивалю глядацького кіно з показів стрічок, які представлені у міжнародному повнометражному конкурсі.

Першим глядачам показали дебютний повнометражний фільм китайської режисерки Лю Сиї «Палаюча Хмара». Він розповідає фентезійну історію про небесне царство, прокляття та справжнє кохання. 

Крім цього, сьогодні на фестивалі також можна було переглянути й фільм іншого китайського фільммейкера — Гао Пенга — кримінальну драму «Дальній постріл». Дії стрічки розгортаються у 1980-х на північному сході Китаю, а розповідає вона історію звичайного охоронця Гу Сюєбіна.

Дистанційно з дому розповів про свій фільм на Миколайчук OPEN режисер чеської фантастичної драми «Нещадна спека». Альберт Господарськи зауважив, що його фільм крізь абсолютно вигаданий сюжет порушує питання дорослішання та пошуку життєвої цілі серед молоді. 

«Ми знімали цей фільм під час пандемії ковіду. І саме те відчуття тривожности та наближення кінця, яке переживають персонажі, також відчували і всі ми ще декілька років тому», — переконаний режисер. 

Завтра для відвідувачів на фестивалі готують покази фільмів від польських, румунських та канадських кінематографістів, ретроспективні українські стрічки, а також зустрічі у рамках індустрійної секції.

Коментарі