Новини

Міносвіти змінило умови вступу для бакалаврів, магістрів та аспірантів

Зміни зумовлені поточною воєнно-політичною ситуацією в країні.

Фото ілюстративне

Міністерство освіти і науки України оновило умови вступу для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії та доктора мистецтва у 2024 році.

Про це йдеться на сайті МОН.

Зміни повʼязані з воєнно-політичною ситуацією у країні. Міносвіти врахувало основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників.

Основні зміни охоплюють серед іншого підвищення регіонального коефіцієнта для закладів вищої освіти в прифронтових та прикордонних областях:

– 1,07 – для Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей;

– 1,04 – для Дніпропетровської та Полтавської областей, а також Бучанського району Київської області;

– 1,00 – для інших регіонів.

Вступ на ступінь магістра на основі вже здобутого ступеня магістра (друга вища освіта) можливий без ЄВІ та ЄФВВ, а лише за іспитами в закладі освіти. Це стосується всіх спеціальностей, крім 081 “Право” та 293 “Міжнародне право”.

Для вступу на здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва вимагається успішне складання ЄВІ у 2024 році з оцінкою не менш ніж 150 балів за кожний компонент. Альтернатива – ЄВІ 2023 року з оцінкою не менш ніж 130 балів за тест з іноземної мови.

Сертифікати, що посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до аспірантури у 2024 році.

Також є спеціальні умови вступу на магістратуру для студентів, які здобули ступінь бакалавра 2024 року та відповідають одному з таких критеріїв:

– зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території;

– проживають у населених пунктах, де на 1 липня 2024 року відбувались активні бойові дії;

– проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

Такі студенти можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру в тому самому закладі вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра, якщо спеціальність має особливу підтримку.

Якщо ж у цьому закладі немає відповідної магістерської програми, вони можуть подавати документи до будь-якого переміщеного вишу або закладу вищої освіти в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

 

Коментарі