Новини

«Відвал ніг»: ветеран війни Терен разом з Дурнєвим перевірили Чернівці на інклюзивність

Ветеран війни Олександр Терен разом з Олексієм Дурнєвим проінспектували Чернівці на доступність у рамках проєкту «Відвал ніг». Опісля інспекції, у ЧНУ провели лекцію для всіх охочих на тему безбар’єрності. Детальніше — у новині «Шпальти». 

Учора, 29 травня, ветеран війни Олександр Терен та ютуб блогер Олексій Дурнєв перевірили Чернівці на доступність. Разом з міським головою Чернівців вони сіли на крісла колісні та протестували місто, зокрема заклади та доступність до них.

Як зауважив Роман Клічук, в питанні доступності Чернівцям є над чим працювати. Оскільки не все у місті відповідає вимогам інклюзивності.

«Не можемо говорити, що ремонти доріг, тротуарів та благоустрій громадських просторів не на часі. Своєю чергою ми повинні створити умови, щоб люди з інвалідністю могли вести незалежний та повноцінний спосіб життя», — додав міський голова. 

Опісля тестування Олександр Терен разом з Дурнєвим провели лекцію для студентів та чернівчан на тему безбар’єрності. Олексій поділився тим, що вперше сів на кріслоколісне й відверто зізнався, що це було тяжко.

«Дуже страшно пересуватися Чернівцями на цьому кріслі. Навіть скажу, що це майже неможливо. Спочатку думаєш такий: “Та заїду в магазин, потім ще кудись і додому”. В цьому кріслі це майже не можливо», — ділиться здобутим досвідом Олексій. 

Також під час зустрічі обговорили проблеми забезпечення нормального життя для людей з інвалідністю у Чернівцях. Олександр Терен вкотре зауважив, що люди з інвалідністю не мають обмежених можливостей. Вони можуть виконувати відповідні функції задля забезпечення свого життя.

Зокрема зауважив, що основна проблема більшості українських міст — вони абсолютно не обладнані для забезпечення життя «на рівні» для людей з інвалідністю.

Лекцію відвідав військовий, що також пережив втрату кінцівки, а нині проходить реабілітацію. Він поділився власною історією та подякував за висвітлення питання інклюзивності, оскільки сьогодні це як ніколи актуально.

Довідково

Олександр Терен — український захисник, ветеран російсько-української війни.

Після 24 лютого 2022 року пішов добровольцем на фронт. Став командиром взводу стрілецького батальйону під назвою «Карпатська Січ». Взяв собі позивний «Терен». Під час боїв у Харківській області втратив ноги, пройшов процес протезування.

Нині реалізує проєкт «Відвал ніг», в якому з відомими особистостями інспектує українські міста на доступність для людей з інвалідністю.

Коментарі