Новини

Новий навчальний рік у ЧНУ може розпочатися у серпні: яка причина

Новий навчальний рік у вишах може розпочатися у серпні. Такими є рекомендації МОН. Чому навчальний рік може розпочатися раніше та що про це думають студенти — читайте далі. 

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича розглядає можливість розпочати новий навчальний рік у серпні. Відповідне рішення обговорювали на засіданні Вченої ради 27 травня.

Зокрема, як розповів член Вченої ради Руслан Білоскурський, нині в університеті розглядають питання коли починати новий навчальний рік.

«Це пов’язано з тим, що ми маємо міністерські рекомендації, які пропонують розпочати освітній процес у першій половині серпня. Зараз розглядаємо той алгоритм, щоб завчасно попередити й співробітників університету, і викладачів, і студентів про можливі сценарії початку навчального року в серпні. Робимо це для того, щоб можна було планувати відпуски та канікули. Також шукаємо баланс, щоб відбулися відпустки та канікули, але щоб ми могли завершити навчальний процес в другій половині листопада. Щоб на початку грудня завершити всі сесії, аби підстрахуватися на випадок блекаутів і відсутності електроенергії», — розповів Руслан Білоскурський. 

Архівне фото «Шпальти»

Зокрема він додав, що у цьому випадку не йдеться про фінансову економію чи економію комунальних послуг. Йдеться про доступ до енергоресурсів, оскільки ніхто не знає, якої тривалості надалі будуть вимкнення електроенергії.

«Це не буде зручним рішенням, якщо навчання потрібно буде починати у серпні. Оскільки це складно як адміністративно, так і через погодні умови. Маємо забезпечити максимальну якість освітнього процесу в тих умовах, що склалися. Маємо сприяти тому, щоби в тій порі року, коли енергоресурсів буде менше, максимально ощадливо використовувати їх з державницької позиції», — додав Білоскурський. 

Що думають студенти про початок навчання в серпні? 

Студентка першого курсу філологічного факультету кафедри журналістики Кира Агафонова каже, що така ідея їй не довподоби.

«З однієї сторони я розумію, що ситуація в країні важка і це потрібно, але з іншої — моєму ментальному здоровʼю потрібен відпочинок», — каже студентка 1 курсу. 

Такий варіант початку навчального року не подобається й студенці третього курсу факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Еліні Флоряк.

«Виходить, що взимку студенти практично 3 місяці, і навіть трохи більше, будуть сидіти без діла. А влітку канікул майже не буде. Тобто без хорошого відпочинку ми будемо повертатися знову влітку до навчання, якщо надалі продовжать такий варіант. До того ж, у корпусах й так було досить холодно навіть з опаленням, тому, особисто для себе, сенсу не бачу розпочинати навчальний рік у серпні», — каже Еліна. 

Водночас студент 4 курсу ННІФТКНу Тарас Андріїв позитивно оцінює можливість початку навчального року раніше.

«Я позитивно ставлюся до початку навчального семестру в серпні, незважаючи на те, що навчаюся на четвертому курсі, і половину літнього періоду витрачу на екзамени та вступну кампанію на магістратуру. Немає нічого гіршого, ніж сидіти в холодних аудиторіях у куртках», — розповідає Тарас. 

Нині офіційного рішення про початок навчального року Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича немає. Водночас Руслан Білоскурський розповів про можливі форми навчання. Нині в університеті окрім очного, добре відпрацьованим є й онлайн-формат. Зокрема асинхронний варіант навчання, оскільки ЧНУ забезпечене системою мудл. Водночас новообраний ректор додає, що очний формат дозволяє досягнути кращої якості. Виходячи з цього, будуть намагатися дати максимально можливостей для очного навчання студентам в університетських приміщеннях з урахуванням безпекової складової і належного забезпечення укриттями.

Коментарі