Новини

Швеція надає Україні найбільший пакет допомоги на понад $1 мільярд

До нього ввійшли літаки повітряного спостереження.

Фото: rbc.ua, Руслан Геращенко

Швеція передасть Україні 16-й пакет військової допомоги обсягом 13,3 млрд шведських крон ($1,26 мільярда).

Це – найбільший пакет від початку повномасштабного вторгнення рф.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони, пише Громадське.

До пакета ввійшли літаки повітряного спостереження та управління (ASC 890) для посилення української протиповітряної оборони, а також весь шведський запас бронетранспортерів PBV 302.

У шведському уряді, завдяки літакам ASC 89 Україна зможе виявляти повітряні та морські цілі на великій відстані й завдавати по них ударів. Крім того, пакет допомоги міститиме удосконалені ракети класу «повітря — повітря» середньої дальності RB 99-AMRAAM, які можна використовувати й з літаків, і з наземних систем ППО.

Крім того, Швеція надасть додаткові 155-мм артилерійські снаряди та ресурси для обслуговування раніше наданої техніки. 

Зазначають, що раніше уряд Швеції схвалив план військової допомоги Україні на 75 мільярдів шведських крон (6,4 мільярда євро). Він розрахований на три роки — від 2024-го до 2026-го. Ці кошти витратять на довгострокові пожертви додаткового військового спорядження та закупівлю нового для прямого постачання в Україну.

Тоді шведський прем’єр наголосив, що його країна підтримуватиме Україну «стільки, скільки потрібно». Загалом від початку повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року Швеція надала Україні 43,5 мільярда шведських крон (близько 4,13 мільярда доларів) допомоги.

 

Коментарі