Репортаж

«Кайдашева сім’я» за президентства Януковича: у Чернівецькому драмтеатрі готують нову прем’єру

У червні на сцені Чернівецького обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської буде нова постановка на основі класики української літератури — «Кайдашевої сім’ї» Івана Нечуя-Левицького. Про нову інтерпретацію та теми і питання вистави, які залишаються актуальними крізь століття, — далі у репортажі.

 

«Кайдашева сім'я» за президентства Януковича: у Чернівецькому драмтеатрі готують нову прем'єру

Вистава «Кайдашева сім’я» Чернівецького драмтеатру занурить глядачів у знайоме село Семигори, але у 2010-х роках замість класичного ХІХ століття.

Режисерка-постановниця вистави Людмила Скрипка розповідає, що вони намагалися передати настрої суспільства в останні мирні для України роки.

«2010 року саме були вибори, коли переміг Янукович. Це час, коли суспільство найсильніше конфліктувало і було на межі», — розповідає Скрипка.

За словами режисерки, саме з наслідками тодішніх рішень українцям доводиться мати справу сьогодні. Тому авторам хочеться, аби глядач після вистави запитав себе: «А як у мене?»

Вистава «Кайдашева сім'я» Чернівецького драмтеатру занурить глядачів у знайоме село Семигори, але у 2010-х роках, замість класичного ХІХ століття. Режисерка-постановниця вистави Людмила Скрипка розповідає, що вони намагалися передати настрої суспільства в останні мирні для України роки.

Класична постановка «Кайдашевої сім’ї» роками йшла у театрі та була однією з найпопулярніших поміж глядачами, але понад рік тому її поставили на павзу. Директор драмтеатру Іван Бутняк каже, що над новою редакцією довго працювали, поки вона не стала абсолютно новим художнім сценічним твором.

«Це, до речі, один із найпопулярніших творів зараз поміж українських театрів. І якщо промоніторити, то кількість постановок далі росте», — розповідає Бутняк.

На переконання Людмили Скрипки до твору продовжують повертатися, адже його теми залишаються актуальними й через сотні років після написання.

Навіть текст Івана Нечуя-Левицького майже зберегли недоторканим. За словами режисерки, понад 95% реплік взято з оригіналу.

«Попри його актуальність, оригінал має трохи архаїзмів. Ми старалися міняти якомога менше. Та аби все звучало органічно, все ж потрібна була сучасна мова», — зазначає Людмила Скрипка.

Вистава «Кайдашева сім'я» Чернівецького драмтеатру занурить глядачів у знайоме село Семигори, але у 2010-х роках, замість класичного ХІХ століття. Режисерка-постановниця вистави Людмила Скрипка розповідає, що вони намагалися передати настрої суспільства в останні мирні для України роки.

Культовий статус твору також став викликом під час роботи над постановкою, додає режисерка. 

«Всі знають, як ставити “Кайдашеву сім’ю”, всі знають, як її грати, всі знають, якими повинні бути герої, тому важливо було, щоб ця версія була свіжою», — каже Скрипка. 

Акторський склад змінили повністю. За словами пані Людмили, ці історії відрізняються, тому подача теж має бути інша.

Окрім назви та імен персонажів, класична і нова версії — абсолютно різні твори, додає актор Андрій Циганок. У виставі він грає голову сім’ї — Омелька Кайдаша. 

«Я мрію, щоб такі твори у школі вчили саме аналізувати, а не заучувати за методичкою. Щоб люди прийшли на виставу і знаходили у ній свої сенси. Адже що робить цей твір класикою? Те, що він не “одноденка”, що його теми актуальні завжди», — переконаний актор.

Прем’єрні покази нової інтерпретації класики відбудуться 1 та 2 червня. 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі