Перша шпальта, Репортаж

Стали волонтерами для тварин: як бізнес співпрацює з Центром стерилізації у Чернівцях

Фахівці ІТ-компанії «SoftServe» допомагають Центру поширенням інформації та створенням контенту про тварин, долучаються до зборів на лікування та корм.

Чернівчанка Ілона Мардар прихистила собачку з вулиці влітку 2023 року. Песика знайшли працівники Центру стерилізації та попросили перетримати його вдома. Для Ілони це був перший особистий досвід адопції — раніше вона допомагала з пошуком домівок для тварин, координувала співпрацю між Центром стерилізації та ІТ-компанією «SoftServe».

Як Ілона адаптувалася до життя з собачкою, що роблять для Центру стерилізації та які його потреби, читайте далі. 

«Не можу її зрадити»

За словами Ілони, вона довго думала, чи зможе доглядати та утримувати домашню тварину. Одначе собака в неї опинився несподівано. 

«Так сталося, що одного дня мені зателефонувала Валерія – операторка Центру стерилізації – та попросила взяти на перетримку собачку, дівчинку. І коли я її взяла, вже не змогла повернути. Вона до мене дуже прив’язалася, і я не можу її зрадити ще раз, як це зробили попередні власники», – ділиться дівчина.

Коли Ілона забирала собаку, та мала рану від укусу іншого собаки. Нову підопічну дівчини пролікували та підібрали їй харчування.

За словами фахівчині «SoftServe», догляд за собакою виявився не таким складним, як вона собі припускала.

«Очікування стосовно проблем і реальність — це зовсім різні речі. Бо, здавалося, це буде трагедія, а насправді це не страшно. Еквівалент тієї радости, щастя та любови, яку дарує тваринка, набагато вищий, ніж витрачені зусилля. Тож я амбасадорка того, щоб собак забирали додому. Собака — це вірний друг, який ніколи тебе не зрадить», — запевняє дівчина.

Ілона каже, що нині не уявляє свого життя без собаки. Вона назвала свою улюбленицю Грейсі. 

Грейсі — дівчинка, їй 5 років. Вона дуже віддана й турботлива. А ще вихована, приязна, слухняна та знає команди. 

«Ранкові прогулянки з нею — як медитація. Мені не важко: дощ чи сніг — ми гуляємо. Вона дуже добра, турботлива, дуже любить мене і не відходить ні на крок», — ділиться Ілона.

Закуповують корми та ведуть соцмережі

Особистий досвід адопції мотивує Ілону бути амбасадоркою тварин у компанії й шукати нові можливості у межах партнерства з Центром стерилізації. Адже ця співпраця — це про спільні цінності, бажання робити Україну кращою. 

SoftServe приділяє велику увагу корпоративно-соціальній відповідальності, й у нинішніх реаліях домінатним напрямком є допомога Україні. Також у межах OpenTech — волонтерської корпоративної програми від SoftServe — створили платформу адопції тварин «Look4Paws». Загалом майже в кожній локації у компанії є як точкові активності для допомоги тваринам, так і налаштовані регулярні партнерства, як-от із Центром стерилізації.

«Ми допомагаємо за чотирма напрямками. Перший — це виділення коштів на підтримку тварин. Наприклад, у грудні, торік, ми закупили для Центру стерилізації більше тонни харчування. Це були каші, крупи та корм для собак. Також зі співробітниками збираємо кошти, які можуть іти, скажімо, на лікування певного собачки. Востаннє ми збирали кошти на інвалідний візок для собаки, якого повернули до Центру хворим, хоча брали його здоровим», — розповідає Ілона Мардар.

Ще один напрямок компанії — це волонтерство фахівців для Центру стерилізації. Вони допомагають із поширенням інформації про установу та створенням контенту для соцмереж.

«Digital volunteering — це допомога із соціальними мережами та поширенням інформації про Центр. Люди повинні розуміти, що собак потрібно забирати. Тут є багато різних, яких можна адоптувати», — каже Ілона.

Четвертий напрямок — турбота про співробітників Центру, які виконують важку роботу фізично та психологічно. Для них працівники ІТ-компанії готують подарунки.

Також це збір речей для Центру стерилізації: картон, підстилки, теплі речі.

«Торік ми робили збір, до якого долучилися наші працівники. Ми організували ярмарок у компанії, де зібрали понад 16 тисяч гривень. За вторговані кошти закупили їжу та медикаменти для тварин».

Понад 100 собак потребують підтримки

Нині у Центрі стерилізації тварин у Чернівцях є 261 собака. З них 20 завезли для стерилізації та лікування, відтак їх відпустять на місце вилову. 220 собак — на адопцію та прилаштування в родини. 

Але фінансування отримують лише на 70 тварин. Решту утримують коштом Центру й благодійників.

Операторка Центру стерилізації тварин у Чернівцях Валерія Бреник каже, що допомога їм потрібна постійно.

«Нам дуже важлива будь-яка допомога, тому що у нас маленький персонал на таку кількість тварин. Наших фахівців не вистачає для догляду за тваринами та ведення соцмереж. Соцмережі для нас — це дуже важливо. Бо це реклама Центру стерилізації. А, отже, й для собак, яких будуть забирати в родини». 

Операторка Центру запрошує благодійників завітати до притулку, аби побачити, які є потреби для тварин.

«Нам постійно потрібна тара для їжі та води, бо це розхідник — собаки часто їх згризають. Також підстилки, медикаменти», — зазначає Валерія Бреник.

Крім того, у штаті Центру є лише один лікар, а це недостатньо для такої кількости тварин.

Нещодавно працівники відправили одного вихованця притулку на лікування в клініку. Це оплатила компанія «SoftServe».

Мають напівпородистих та породистих собак

За словами Валерії Бреник, із початком повномасштабного вторгнення на вулицях Чернівців збільшилася кількість собак. Люди викидають і породистих тварин. Днями до Центру привезли вівчарку. Його не можуть відпустити на вулицю після стерилізації, оскільки це великий собака. Для нього шукають родину.

«Ми привезли вівчарку, якого, ймовірно, викинули. В інтернеті вже якийсь час шукають власника, але його не знайшли», — каже Валерія.

У Центрі є собаки на різні вподобання: напівпородисті та породисті. Їх можна забрати в родину.

«У нас собаки соціалізовані. Більшість із них любить дітей та дорослих», — проводить екскурсію Центром Валерія Бреник. 

Також команда SoftServe закликає чернівчан приходити до притулку та вигулювати собак. Так тварини швидше адаптуються до людей та в новій майбутній родині. 

Центр стерилізації разом із SoftServe готують ярмарок адопції тварин. Їхня ціль — адоптувати та прилаштувати в родини орієнтовно 10 собак. Охочих взяти до себе собачку запрошують на ярмарок, про який повідомлять на сторінках центру в instagram та facebook.

Ілона Мардар зауважує:

«Допомагаючи іншим під час війни, коли більшість відчуває безсилля, розумієш, що можеш хоч чимось маленьким змінити світ. Коли твої хороші справи роблять когось щасливішим — це надихає. Тож люди активно долучаються до волонтерства і допомоги».



Фото «Шпальти»

Партнерська публікація

Коментарі