Новини

Стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала Оскар за найкращий документальний фільм

Це перший український фільм, який отримав Оскар. 

Фото: REUTERS/Mike Blake

Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова здобув премію «Оскар» за найкращий повнометражний документальний фільм.

Про це стало відомо у ніч з 10 на 11 березня на церемонії нагородження кінопремії «Оскар» у Лос-Анджелесі.

Вперше в історії кінопремії «Оскар» статуетку отримала українська стрічка. Аби одержати нагороду, на сцену у Лос-Анджелесі вийшли режисер Чернов, фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Вони разом працювали над фільмом «20 днів у Маріуполі».

«Це перший український Оскар в історії. Але я, напевно, буду першим режисером на цій сцені, який хотів би ніколи не робити цей фільм. Хотів би, щоб росія не нападала на Україну. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб росія не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників», – сказав Мстислав Чернов під час нагородження.

 

PATRICK T. FALLON / CONTRIBUTOR VIA GETTY IMAGES

У цій категорії також змагалися такі фільми, як: «Bobi Wine: The People’s President», «The Eternal Memory», «Four Daughters» та «To Kill a Tiger».

Про стрічку «20 днів у Маріуполі»

У стрічці йдеться про початок повномасштабної війни в Маріуполі. У ній показали 20 днів війни, зокрема бомбування житлових та пологового будинків, життя людей у блокадному місті, обстріли.

Цей фільм – режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Разом із ним над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які висвітлювали знищення Маріуполя до окупації. За це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

У прокат стрічка потрапила 31 серпня.

На 77-й церемонії вручення нагород Британської кіноакадемії (BAFTA), яка відбулася 18 лютого у Лондоні, українська документальна картина «20 днів у Маріуполі» отримала нагороду за «Найкращий документальний фільм».

Коментарі