Новини

З Чернівців до Києва доправили гелікоптером важкохворого підлітка

У хлопця гостре ураження легень.

Фото з фейсбук-сторінки Охматдит

В Охматдит гелікоптером доправили важкохворого підлітка з Чернівців.

Про це повідомляють на сторінці у фейсбуку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

Зазначають, що до Охматдиту днями потрапив 17-річний хлопець з гострим ураженням легень, для порятунку якого було необхідне використання апарату ЕКМО.

Фото з фейсбук-сторінки Охматдит

«Екстракорпоральна мембранна оксигенація (ЕКМО) — процедура тимчасового заміщення дихальної і серцевої функції, що дає час на відновлення відповідних органів у пацієнтів, у яких неможливо стабілізувати стан звичайними способами, як то ліки для підтримки серця або апарат ШВЛ», – йдеться у повідомленні.

Такі апарати є лише у декількох лікарнях України. Тому разом з Управлінням поліції Чернівецької області, керівництвом поліції України, Міністерством охорони здоров’я погодили і вирішили транспортувати хлопця в Київ, а саме в НДСЛ «Охматдит». 

«Переліт погодили з військовими та відповідними органами, враховуючи всі заходи безпеки. Для польоту використали гелікоптер евакуації ГУНП. На борту перебувала мама хлопця та лікар-анестезіолог, керівник міської Чернівецької лікарні Дмитро Білоус. У Києві дитину зустрічали спеціалісти Охматдиту», – зазначили в лікарні.

З 7 березня хлопець перебуває у відділенні ВАІТ з ЕКМО НДСЛ «Охматдит». Повідомляють, що пацієнт потрапив до лікарні у дуже важкому стані. Підлітка стабілізували, але він потребує тривалого лікування. З ним цілодобово працюють лікарі та медсестри відділення. Також вже розпочали ранню реабілітацію для швидшого відновлення.

Передісторія

Чернівчанин захворів вдома, в середині лютого, на важку пневмонію, мав пошкодження легень. Хлопця у дуже важкому стані ушпиталили у дитячу міську лікарню Чернівців. Про це розповів АСС керівник міської лікарні, лікар-анестезіолог Дмитро Білоус. 

Він зазначив, що юнака відразу перевели на апаратне дихання, на штучну вентиляцію легень через низьку сатурацію та гостре ураження легень. 

Фото з фейсбук-сторінки Охматдит

«Вірусологічні тести були негативні. Він захворів 15 лютого, 2 тижні пробув у нас, до 7 березня, може бути вірусне, але ми сам вірус не виявили вже, пройшло відносно багато часу. Два тижні його стабілізували, боролись, і на етапі нашої роботи зрозуміли, що йому потрібне протезування функції легень, забезпечення ЕКМО, екстракорпоральної мембранної оксигенації. Такий апарат є лише у Львові та Києві. Тож вирішили його транспортувати в Київ».

За словами Дмитра Білоуса, стан юнака був вкрай важкий, ризики були дуже високі. Тож лікар Білоус взяв на себе відповідальність та супроводжував пацієнта на етапі транспортування до Києва гелікоптером.

Лікарі з Києва розповіли чернівецьким колегам, що стан хлопця стабілізували і є надія на його одужання.

 

Коментарі