Новини

Оцифрують фільм, у якому грав Миколайчук: у Чернівцях триває підготовка до міжнародного кінофестивалю «Миколайчук OPEN»

На честь 100-річчя режисера Сергія Параджанова під час «Миколайчук OPEN» покажуть його стрічку «Тіні забутих предків». Музою кінофестивалю стала головна акторка «Тіней забутих предків» Лариса Кадочнікова. 

У Чернівцях з 15 по 23 червня відбуватиметься міжнародний кінофестиваль «Миколайчук OPEN». Вже відомі перші фільми, що покажуть на фестивалі. Нині ж триває підготовка до цього заходу.

Яким цьогоріч буде міжнародний фестиваль «Миколайчук OPEN», котрий утретє відбуватиметься у Чернівцях, розповіла «Шпальті» директорка Культурно-мистецького центру Миколайчука Тетяна Д’яченко. 

Оцифрують плівкову стрічку за участі Миколайчука

За підтримки медіаплатформи «Шпальта» на фестивалі оцифрують фільм «Іду до тебе…» про Лесю Українку, в якому грав сам Іван Миколайчук. Нині ця стрічка є у плівковому варіанті. Проте її оцифрують для популяризації творчості Івасюка. Фільм покажуть у відновленій версії. Сканування плівки здійснює Довженко-Центр.

«Леся Українка теж має дотичність до Буковини і до співпраці з багатьма буковинськими видатними митцями», — каже Дяченко. 

Ця стрічка буде безкоштовною до перегляду. У перший день фестивалю, день народження Миколайчука, як і зазвичай, перегляд фільмів буде безкоштовним.

Покажуть «Тіні забутих предків» Параджанова

Цьогоріч на честь 100-річчя режисера Сергія Параджанова під час «Миколайчук OPEN» покажуть його стрічку «Тіні забутих предків». Представить її муза фестивалю. Нею стала Лариса Кадочнікова, що грала Марічку у фільмі Параджанова.

«Для нас знаковим є 100-річчя Параджанова, тому вирішили, що під час фестивалю покажемо його художній фільм, відзнятий у 1964 році. У головній ролі з Іваном Миколайчуком», — каже Тетяна Д’яченко. 

Нині команда фестивалю відбирає стрічки конкурсної програми. Станом на 5 березня отримали більш як 800 фільмів до перегляду. Зараз відбувається технічний відбір кінострічок. Ближче до травня організатори зможуть представити глядачам повну програму фестивалю. Цьогоріч він буде у розширеному форматі, задіють дві локації.

Наразі також тривають перемовини із міжнародними партнерами з різних країн світу про те, хто з режисерів чи команди фільмів зможуть представити свої стрічки. Цього року також з’явиться нова секція фантастичного кіно, яке досліджує межі жанру — «Під сузір’ям Близнюків». Її відкриє візіонерський сай-фай «Божественність» Едді Альказара з програми «Санденсу» та Сіджесу. Фільм розповідає про те, як сироватка вічної молодості стала небезпечною для людства.

«А якщо маєте фільм, то ще встигаєте його подати до 20 березня за посиланням», — додають організатори. 

Коментарі