Перша шпальта, Репортаж

Один у полі — воїн: у Чернівцях покажуть дитячу виставу за твором Кіплінга про перемогу добра над злом

«Ріккі-Тіккі-Таві» – історія про мангуста та його битву з кобрами. На виставу запрошують дітей разом із батьками.

  

У Чернівцях 24 лютого покажуть виставу для дітей «Ріккі-Тіккі-Таві» за однойменним твором культового класика Редьярда Кіплінга. Її зіграють у роковини повномасштабного вторгнення рф на територію України.

Чому варто відвідати цю виставу, які паралелі між казкою та війною в Україні та чим завершиться історія битви Ріккі-Тіккі-Таві, розповіла команда театру, що працювала над спектаклем.

Перемога добра над злом

Прем’єра відбудеться 24 лютого. Збіг із датою початку повномасштабного вторгнення – не випадковий, зазначають у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. Режисер-постановник Дмитро Леончик розповів, що фінал казки такий, про який нині мріє вся Україна. Це перемога добра над злом. Вірять, що фінал стане пророчим.

«Ця вистава – надактуальна річ, бо Україна бореться з підступними “кобрами”, а кожен українець, можна сказати, певною мірою – Ріккі. Наша інсценізація називається “відважна казка”, а жанр – відважна пригода», – каже Дмитро Леончик.

Вистава «Ріккі-Тіккі-Таві» є пригодницькою історією. У театрі зауважують, що дітям буде цікаво спостерігати за сюжетом. До вистави додали інтерактив, зокрема ролям пташок Дарзі та Чучундра. Під час спектаклю вони спілкуватимуться з дітьми. Також використають сучасну музику, яку розробили спеціально для цієї вистави.

Крім того, у ній намагалися передати барви Індії. Тому образи та декорації яскраві.

«Після зливи обов’язково все розквітає. Мені здається, що нам сьогодні це потрібно. І, звісно, нам потрібна відвага. Не завадить показати дітям, що маленький мангуст може перемогти підступних кобр, велике зло», – додає режисер.

«Десь у мені прокидається дитина»

Якось в Індії почалася сильна злива. Вода понесла бідолаху Ріккі далеко від його рідного дому. Саме з цього і почалася його відважна пригода. Ріккі – мангуст, головний герой. Його грає Святослав. Каже, що ця вистава не залишить байдужими й дорослих.

«У нас яскраві костюми, декорації, джунглі. В мені прокинулася дитина, і я сам отримав задоволення від процесу роботи над виставою. Персонаж інколи втрачає віру в себе, йому важко, але він збирається з думками і робить усе, аби перемогти. Йому теж страшно, він сумнівається, але, як ми бачимо в кінці: борітеся й поборете», – каже головний актор.

«Або ж, як кажуть: “Один у полі – воїн”. Ще одне гасло, яке може бути у цій казці», – додає режисер.

У мангуста є друзі, що дають йому сили. Заради них він бореться. Зокрема це пташка Дарзі, що всім і всюди розповідає найсвіжіші новини. У виставі беруть участь два акторські склади, в яких поєднали досвід та молодість.

Дитячі вистави у драмтеатрі

Ще торік, із початком нового сезону, театр розпочав оновлювати репертуар. До нього додали й дитячі вистави. Це театральні дійства, які рекомендують відвідати сім’єю.

«У пропозиції серед вистав для дітей були ті, що мали російський слід. Тому ми зняли дві вистави ще влітку і взяли за мету запропонувати малим глядачам свіжі цікаві сучасні казки. У цьому сезоні ми вперше на головній сцені презентуємо виставу “Ріккі-Тіккі-Таві”», – зазначає директор муздрамтеатру Іван Бутняк

Він додає, що для театру є цінним діалог із малими глядачами. За його словами, від цього починається спільна історія відвідування театру, бо сюди зазвичай ходять родинами. Каже, що вистава буде цікава як малому глядачеві, так дорослому.

«Практично кожна вистава для дітей має щось і для дорослого. Я переконаний, що після цієї батьки матимуть свої запитання та відповіді, а діти – свої. І десь, можливо, це буде поштовх для того, щоб говорити. Але головне – ми зарядили нашу прем’єру на перемогу».

Коментарі