Новини

Понад 150 паїв без дозвільних документів: як отримати право власності на них у Чернівцях

Зробити це потрібно до 2025 року.

Фото ілюстративне: podolyanin.com.ua

Щонайменше 150 паїв є у Чернівецькій громаді, на які не оформили право власности. Узаконити права на земельні ділянки потрібно до 1 січня 2025 року. Інакше вони перейдуть у комунальну власність громади, і їх визнають безхазяйними.

Про це розповів під час брифінгу директор Департаменту урбаністики та архітектури ЧМР Андрій Тимофійчук.

Він зазначив, що 1 січня 2025 року набирає чинности закон, згідно з яким всім власникам земельної ділянки потрібно її узаконити. Аби зареєструвати право власности, треба пройти певний алгоритм.

За словами Андрія Тимофійчука, людям, які мають сертифікати на паї, потрібно звернутися до департаменту, аби подати заяву. Відтак сесія міської ради ухвалить рішення щодо дозволу розробки технічної документації землеустрою.

Із сертифікатом користувач землі повинен звернутися до організацій, які мають право виготовити технічну документацію (перелік організацій можна отримати в департаменті). Відтак на черговій сесії міської ради цю документацію затверджують, і наступним етапом іде реєстрація прав власности.

Процес оформлення останніх може тривати не менше трьох місяців. 

«Якщо не встигнути до січня, у судовому порядку можна відтермінувати строки подачі документів, проте це займе набагато більше часу. Якщо не отримати документ на право власности до 1 січня 2025 року – землі будуть вважатися такими, від яких відмовилися», – зазначив Андрій Тимофійчук.

Як зареєструвати право власности на землю:

– подати заяву до Департаменту урбаністики на розроблення технічної документації з землеустрою. Перелік документів: сертифікат, копії паспорта і коду платника податків, витяг із протоколу загальних зборів чи рішення сільради про закріплення земельної ділянки. Це потрібно, щоб отримати дозвіл сесії міської ради на розробку технічної документації із землеустрою. (Якщо сертифікат загубили – звернутися в архів);

– звернутися до організацій, які мають право на виготовлення технічної документації і зареєструють її в земельному кадастрі;

затвердити технічну документацію на сесії міської ради, й опісля зареєструвати право власности на пай.

 

Коментарі