Репортаж

У Чернівцях відкрили перший Центр психічного здоров’я, який надає безкоштовну допомогу

Тут можна отримати безоплатну кваліфіковану допомогу психологів, психіатра, психотерапевта.

У Чернівцях відкрили перший Центр психічного здоров’я. Завдяки цій ініціативі мешканці мають можливість безкоштовно скористатися кваліфікованою допомогою психологів, психіатра та психотерапевта.

Про це «Шпальті» розповіла директорка КНП «Міська поліклініка №1» Марія Мельничук.

Центр створили на базі першої міської поліклініки за сприяння україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» (MH4U) за підтримки Швейцарії. Вони профінансували обладнання кабінетів, зони очікування, загалом облаштували центр. Ремонт у центрі проводили з вересня по листопад, загальна вартість облаштування склала майже 2 мільйони гривень.

За словами Мельничук, заклад обладнали для забезпечення комфорту та доступу до послуг психологічної допомоги для пацієнтів, які відчувають потребу в підтримці.

«Такі спеціалісти працюють в установі понад пів року. Вони розташовувалися у пристосованих приміщеннях. Ми бачили потребу в комфорті та в більш спеціалізованому розташуванню», – каже директорка.

Попит на такі послуги зріс під час пандемії COVID-19, коли соціальна ізоляція та стрес стали загострювати проблеми психічного здоров’я серед населення, каже директорка. Медичною допомогою можуть скористатися всі, хто має потребу, а також електронне направлення сімейного лікаря.

«З моменту повномасштабного вторгнення у нас розширилося коло пацієнтів. Це хлопці, які повертаються у відпустку, їхні родичі, люди, які втратили близьких, ВПО», – говорить Марія Мельничук.

Лікарка-психологиня Олена Мензак зауважує, що раніше люди зверталися до інших вузькоспеціалізованих закладів. Зараз наявність Центру на базі поліклініки полегшить доступ до необхідної психологічної підтримки.

«Через те, що в суспільстві існує багато стигми, це було страшно людям, соромно. А зараз вони можуть отримувати цю допомогу при поліклініці, що полегшує їм шлях. У штаті буде два психіатри та практичний психолог», – каже Мензак.

Орім того, попередньо планується створення наступного центру в поліклініці №2, сказала начальниця Управління охорони здоров’я Наталія Калмикова.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі