Новини

Пам’яті маленьких українців, чиє життя обірвали. У Чернівцях презентували книгу про дітей, які загинули через ворожі ракети

Мета книги – показати, що ми втратили з відходом цих дітей. Лікарів, які не лікуватимуть. Вчителів, що не навчатимуть. Спортсменів, які не переможуть.Пам’яті маленьких українців, чиє життя обірвали. У Чернівцях презентували книгу про дітей, які загинули через ворожі ракети

У Чернівцях на сцені-майстерні обласного театру імені Ольги Кобилянської презентували книгу «Про що мріють ангели». У ній 25 історій дітей, котрі загинули через російські ракети. Це не документальний жанр – у виданні зібрано їхні мрії.

Мета – показати, що ми втратили з відходом цих дітей. Лікарів, які не лікуватимуть. Учителів, що не навчатимуть. Спортсменів, які не переможуть. Дослідників, які не зроблять наукових відкриттів. Пілотів, що ніколи не керуватимуть літаками. Капітанів, що не вийдуть у море. Захисників, які не боротимуться за свою країну. Авторка – Марина Шварцман.

«Ніхто ніколи не бачив ангелів. Або думає, що не бачив. Але ж ми знаємо, що вони серед нас. Ангели приходять із тими, хто допомагає у найскрутніші часи, хто тримає за руку, не даючи впасти в безодню, вони з дітьми, які усміхаються, аби ти жив, або з людьми, яким небайдуже», – каже авторка.

«Я вірю в ангелів. Тих, котрі дістали крильця зовсім маленькими, за якими особливо болить. Але, здається, що, працюючи над текстом, я хотіла переконати всіх і саму себе, що це ще не кінець. Що всі вони, ті, хто вже не з нами, дуже потрібні на небесах, що їм там добре і вони мають багато роботи, бо ж їхня дорога, світла, лише почалася, і тепер вони світитимуть нам. Бо як інакше прийняти реальність, яка з нами сталася?» — каже Марина.

Книга, попри трагічну основу, має оптимістичний контекст. Мрії українців неодмінно здійсняться, адже там, на небі, над цим працюють безліч світлих невинних душ.

«Ми боремося за наше майбутнє і водночас втрачаємо тих, хто міг би його творити, – дітей. Я хотів, щоб ми розповіли, якими прекрасними людьми могли вирости ті, хто став нашими янголами. Щоб їхні історії були продовжені у пам’ятному виданні, бо діти не повинні гинути. Але вони – ангели, які говорять зі сторінок книги», – зазначив автор ідеї голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко.

«Про що мріють ангели» – спільна робота з фотографом Максимом Козменком, Надією Карбунар, Олександром Білоусом, Юліанною Віщак, Богданом Кудельком, щоб показати масштаби трагедії, спричиненої війною у XXI столітті.

Ідея створення книги належить голові обласної ради Олексієві Бойку.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі