Репортаж

Пам’яті Да Вінчі: на Буковині відкрили меморіал герою України Дмитру Коцюбайлу

Меморіал Да Вінчі розсташований на території вишкільного табору в Добринівцях.

На Буковині відкрили меморіал загиблому на війні Дмитру Коцюбайлу. Він відомий як Да Вінчі. Памʼятний знак розсташований на території вишкільного табору в селі Добринівцях Юрковецької громади.

Місце, де відкрили меморіал, називають символічним. Оскільки тут розстріляли сотні воїнів Української повстанської армії.

Мама Да Вінчі, Оксана Коцюбайло, каже, що важливо, аби не забували про героїв, які віддали своє життя за нашу волю, та зокрема про її сина. Прадід Дмитра воював в УПА, тож ще в дитинстві в Дмитра формувалася любов до України.

«Да Вінчі любив старовинні речі, шукати розкопки. Мав власний металошукач і дома зробив міні-музей старовинних речей», — пригадує мама загиблого воїна.

Вона й досі не може повірити, що її сина немає. Каже, що навіть стоячи на могилі у день народження Да Вінчі досі не може збагнути, що його більше немає.

На відкриття прийшли побратими Да Вінчі. Згадують його, як вправного воїна, який добре вчив військової справи своїх підлеглих. Опісля відкриття меморіалу капелани провели молебень за Дмитром Коцюбайлом та всіма полеглими за волю України.

Що відомо про Дмитра Коцюбайла — Да Вінчі

Дмитро Коцюбайло родом з Івано-Франківської області. Військовий був добровольцем. На фронт пішов у 2014 році, коли бійцю було 18 років. 1 листопада, воїну могло б виповнитися 28 років. Да Вінчі загинув 7 березня цього року у боях поблизу Бахмуту. Біля нього розірвалася мінометна міна, один з уламків влучив у шию.

Також Дмитро був активним учасником Революції Гідности. У 2016 році його призначили командиром 1-шої окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі», яка наразі розрослася до батальйона.

30 листопада 2021 Дмитра Коцюбайла відзначили званням Героя України за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Раніше Шпальта розповідала, що на Буковині встановили меморіальну дошку загиблому захиснику України Василю Безкоровайному.

Коментарі