Перша шпальта, Репортаж

«Увійшли в історію спорту»: буковинські спортсмени привезли 4 медалі зі Всесвітніх ігор із єдиноборств

Золоті та срібні медалі здобули Анна Беженар, Роман Кізюк та Юрій Черкалюк.

Три золоті та бронзову медаль привезли чернівецькі спортсмени з III Всесвітніх ігор із єдиноборств 2023, які відбулися в Саудівській Аравії. Анна Беженар стала чемпіонкою світу з панкратіону, Роман Кізюк – чемпіоном світу з грепплінгу та панкратіону, а Юрій Черкалюк – срібним призером із грепплінгу.

Тренер та голова Чернівецької обласної федерації й віцепрезидент Федерації панкратіону України Ігор Наконечний зазначив, що буковинські призери ввійшли в історію спорту Чернівців.

«Це історичний момент, цими змаганнями ми ввійшли в історію буковинського, чернівецького спорту загалом. Не тільки в панкратіоні, а й у греплінгу. Медаль на Всесвітніх іграх єдиноборств за період незалежности України (або навіть і раніше) – це найвища нагорода такого рівня й рангу змагань, яку здобули чернівчани. Ми пишаємося цим», – зазначив він.

Ігор Наконечний каже, що на Всесвітніх іграх із єдиноборств 2023 було представлено 15 видів спорту та взяли участь понад 1500 атлетів зі 120 країн світу. 

Ці змагання вважають змаганнями десятиліть, адже востаннє їх проводили 2013 року. 

Українська збірна на Всесвітніх іграх із єдиноборств здобула перше місце.

Щодо чернівецьких спортсменів, то, за словами Наконечного, всі вони заслужені майстри спорту України та кожен здобув понад чотири золоті медалі чемпіонатів світу з різних видів єдиноборств.

Чернівчанка Флора Лучич, учасниця Всесвітніх ігор із єдиноборств, за словами Наконечного, потрапила в першій сутичці з двократною чемпіонкою світу з греплінгу та поступилася їй. Як каже сама спортсменка, участь в Іграх дала їй величезний досвід.

«Було дуже приємно потрапити на такий рівень змагань. Зазвичай із турнірів повертаюся з медалями, із Всесвітніх ігор повернулася без, але отримала великий досвід і багато хороших емоцій. Рада за своїх колег, які досягли таких високих результатів», – зазначила Флора Лучич. 

Чернівчанка Анна Беженар привезла зі Всесвітніх ігор єдиноборств золоту медаль. Вона – заслужена майстриня спорту, 15-разова чемпіонка світу з панкратіону за 20-річну кар’єру.

Каже, що перше місце на Іграх із єдиноборств вдалося вибороти завдяки тренеру та активним тренуванням.

«Хочу подякувати своїй спортивній команді – клубу «Голден». Якби не вони, нам із тренером було б дуже важко підготуватися до цих змагань. А ще дякую Валерію Прокоп’юку та Богдану Чорнею, які тренувалися зі мною останні два-три місяці. На зборах у Кончі-Заспі я серйозно травмувала коліно, тому на Іграх боролася фактично “без ніг”. Я жодного разу не завдала жодного удару ногою, тримала дистанцію для ударів руками і боролася», – розповіла Анна.

Спортсменка каже, що її суперниці на Іграх із єдиноборств були професійними бійчинями, які виступають у клітці у різних бійцівських організаціях. 

«Попри те, що вони були здоровішими та сильнішими, ми тактично їх обіграли та перемогли».

Перемогти суперниць чернівчанці допомогла мрія. Адже про Всесвітні ігри вона мріяла досить довго. 

«Ми з тренером займаємося 14 років, і впродовж цього часу сподівалися, що дівчата моєї вагової категорії потраплять на Всесвітні ігри. Тож разом мріяли про участь, а про перемогу почали задумуватися, коли почали активну підготовку до змагань», – каже Анна Беженар.

Найближчим часом її чекає реабілітація після травми коліна. Відтак  планує брати участь у нових змаганнях.

Чернівчанин Юрій Черкалюк – срібний призер Всесвітніх ігор із єдиноборств із грепплінгу. 

«Перш за все хочу подякувати тренеру за тривалі роки співпраці, що дало можливість здобути таку нагороду. Дякую команді, хлопцям, які в міжсезоння приходили та допомагали в підготовці. Дякую ЗСУ, які дають можливість тренуватися та виступати й приносити такі результати для країни і міста», – зазначив спортсмен.

Юрій Черкалюк – заслужений майстер спорту України, багаторазовий чемпіон і призер світових змагань. Зокрема чотириразовий чемпіон світу у всіх розділах панкратіону, семиразовий чемпіон Європи. 

Каже, що його метою було взяти участь у змагання Всесвітніх іграх. Цю медаль вважає найважчою, а тому дуже задоволений результатом.

Роман Кізюк завоював дві золоті медалі на Всесвітніх іграх із єдиноборств.

На змаганнях виконав норматив заслуженого майстра спорту України в двох видах спорту – грепплінгу та панкратіоні.

За його словами, про старт дізналися пів року тому. 

«Було дуже приємно, коли дізнався, що можу виступати у двох розділах. Підготовка була важкою, бо готуватися треба було під два розділи: тренувати як боротьбу, так і ударну техніку. Я вдячний тренерам та спаринг-партнерам, що ми змогли це зробити», – розповідає спортсмен.

Роману важче далася медаль із грепплінгу, адже, за його словами, бали в цій категорії набрати важче, ніж в ударній техніці. 

Найважче спортсмену було зігнати вагу перед змаганнями та дотримуватися дієти.

«Більшість спортсменів перед змаганнями отримує дуже сильний стрес. В останню добу напередодні зважування, особливо ввечері, дуже сильно хочеться пити. Це важка підготовка», – ділиться спортсмен.

Роману Кізюку 22. Займається спортом із 4 років, у панкратіоні з восьми. Свій шлях розпочинав у четвертій школі, як каже, «у спартанських умовах». На панкратіон хлопця привели батьки й нині допомагають та підтримують його. 

Тренер Петро Горюк каже, що участь у III Всесвітніх іграх із єдиноборств чернівецьких спортсменів дуже престижна.

«Хочу від тренерів, тренерського штабу, всіх, хто працював зі спортсменами, подякувати передусім медалістам за їхню роботу. Бо це дуже складний тренувальний процес. Ми маємо результат, яким будемо довго пишатися», – зауважив Горюк. 

Також він зазначив, що після поєдинків українських спортсменів ставлення до України змінилося. 

«Коли ввечері поєдинків 6-9 разів піднімається прапор України і звучить гімн, усі одразу вже розуміють, звідки ми. Запитують, як у нас удома, що відбувається. Це дуже важливо. Завдяки нашим захисникам маємо можливість прославляти Україну на світовій арені. Адже коли про країну дізнаються через спорт, інакше ставляться до допомоги нам», – зазначив Петро Горюк. 

Голова Чернівецької обласної федерації та віцепрезидент федерації панкратіону Ігор Наконечний зазначив, що хочеться, аби про буковинських спортсменів знали більше людей та підтримували їх на державному рівні.


   

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі