Новини

Голову НСЗУ Наталію Гусак підозрюють у службовій недбалості: чиновниця вважає це «дивним збігом»

За даними слідства, Наталія Гусак допустила зайві витрати бюджетних грошей у розмірі понад 2 мільйони гривень. В НСЗУ ж кажуть, що зіштовхуються з постійними перевірками правоохоронців та вважають це тиском на роботу Служби.

За даними слідства, у квітні 2022 року на замовлення Нацслужби здоров’я України одне зі спеціалізованих державних підприємств адмініструвало центральну базу даних електронної системи охорони здоров’я.

За результатами робіт держпідприємств правоохоронці склали акт здачі-приймання послуг, куди входять усі роботи згідно з договором та відомості про обсяг робіт, які не виконували. Про це повідомили на сайті Офісу Генпрокурора.

Правоохоронці кажуть про те, що, ймовірно, Гусак належним чином не перевірила виконані роботи та не вжила заходів щодо зменшення загальної суми договору. Через це витрачено понад 2 мільйони гривень із державних коштів на оплату послуг, які не надавали.

Коментар голови НСЗУ 

На своїй сторінці у фейсбуку Наталія Гусак написала, що головними принципами роботи в НСЗУ завжди були прозорість та підзвітність. За її словами, вона постійно зіштовхується з перевірками з боку правоохоронних органів.

«Мені немає чого приховувати, тому вважаю за потрібне відверто висловити свою позицію. Я особисто зацікавлена у забезпеченні чесности та об’єктивности процесу. “За дивним збігом”, обшуки відбувалися вчора – у день, коли розпочався позаплановий моніторинг перших медзакладів, що надають неонатальну допомогу. А ще – у час, коли відбувається активна підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік. Такий от збіг», – пише Гусак.

Позиція НСЗУ

У Національній службі здоров’я України зазначають, що розцінюють обшуки як тиск із метою блокувати роботу НСЗУ. Адже в день обшуку розпочалися позапланові моніторингові візити до перших медзакладів, згідно з оновленою процедурою, затвердженою урядом.

«За п’ять років діяльности Нацслужба здоров’я чи не щороку постійно зіштовхується з перевірками та обшуками з боку правоохоронних та органів контролю. Дотримуючись чинного законодавства і враховуючи таємницю слідства, НСЗУ не має права розголошувати деталі, поки воно триває. Керівництво НСЗУ всебічно зацікавлене у забезпеченні чесного та об’єктивного процесу», – йдеться на сторінці НСЗУ у фейсбуку.

Фото: Офіс Генерального прокурора

Під час проведення обшуків за місцем проживання та роботи Наталії Гусак вилучили документи. Наразі вирішують питання щодо обрання запобіжного заходу.

Коментарі