Новини

«Везли в товарних вагонах на рабську працю»: у Чернівцях вшанували пам’ять жертв політичних репресій

На залізничній станції «Північна» відбувся молебень.

Фото: Чернівецька обласна рада

Сьогодні, 21 жовтня, виповнюється 76 років з дня операції «Захід». Це була одна з наймасовіших депортацій українців із західних областей країни повоєнного періоду. Її провели на території Волинської, тодішньої Дрогобицької та Станіславської, Львівської, Рівненської, Тернопільської і Чернівецької областей.

У Чернівцях на залізничній станції «Північна» відбувся молебень, аби вшанувати пам’ять жертв політичних репресій. 

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада. 

Фото: Чернівецька обласна рада

Також у культурно-мистецькому центрі «Чернівці» відбувся пам’ятний захід під назвою «Пам’ятаймо заради нащадків: «Операція «Захід» — мовою архівних документів» та презентація збірника документів «Літопис УПА» том 30 «Трагедія Буковини», виданого дослідником-істориком Василем Мустецою.

У книзі зібрали архівні документи, де згадується про виселення людей та опубліковані спогади репресованих. Із цих даних стало відомо, що в результаті операції «Захід» із Буковини виселили 616 сімей, а це 1 635 осіб. Із них 269 чоловіків, 751 жінка, 615 дітей.

Фото: Чернівецька обласна рада

Найбільше постраждали проукраїнські райони області: Вижницький (виселили 201 сім’ю, це 533 особи), Вашківський – 152 сім’ї, 405 людей), Путильський район (87 сімей, 261 особа), Заставнівський (108 сімей, 286 осіб), Кіцманський район – (22 родини, 55 людей). Окремі села залишалися напівпорожніми.

Фото: Чернівецька обласна рада

«Сьогодні ми згадуємо одну із страшних сторінок в історії Буковини й України. 21 жовтня 1947 року комуністи о 6-й годині ранку одночасно по всій Західній Україні підняли 26644 родин, або ж 76 192 осіб та відправили «у віддалені райони СРСР». 616 родин (1635 осіб) були з нашого краю. Їх везли в товарних вагонах на рабську працю. Серед них були 615 дітей. Багато не витримали важких умов і не доїхали. Сьогодні російські окупанти знову повторюють злочини минулого. Вони викрадають українських дітей і вивозять на свою територією, аби змусити їх перестати бути українцями. Саме тому ми повинні вивчати нашу історію, розповідати її нашим дітям та допомагати Збройним силам. росіянам не вдалося нас зламати тоді, не вдасться і тепер!», — зазначив у своєму виступі під час заходу перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор.

Ініціатором заходів виступила ГО «Чернівецьке міське товариство політв’язнів та репресованих».

 

Фото: Чернівецька обласна рада

Коментарі