Репортаж

«Фестиваль повернувся»: у Чернівцях розпочали БукФест

Упродовж двох днів фестивалю відбудуться панельні дискусії, презентації кращих книжкових новинок року, відкриті лекції, літературні та поетичні читання й інші заходи. Локація для дітей пропонує розважальну програму: ігри, конкурси, майстер-класи, прем’єри дитячих книжок.

Сьогодні, 18 жовтня, у Чернівцях розпочався III книжковий фестиваль «БукФест». Уперше його проводили 2016 року. 

Як раніше повідомляли організатори, головна ідея фестивалю – розвиток культури читання, а також зустрічі з книгами та людьми, які їх створюють. Фокусна тема: «Нація, яка читає – непереможна».

Керівниця проєкту «БукФест» Олена Баннікова розповіла, що цього року вони підготували багату та насичену програму.

«Програма містить більше п’ятдесяти подій упродовж двох днів. Загалом охопили двадцять локацій. Задіяли всі простори, які могли. Нам хотілося, щоби більше користувачів відвідали заходи й отримали задоволення від фестивалю», – каже Олена Баннікова.

Вона також додала, що захід проводять у рамках Регіональної програми розвитку культури на 2023-2025 років. 

«Це найбільший літературний фестиваль на Буковині, в якому беруть участь українські автори. Фестиваль повернувся. Упродовж декількох років ми не мали змоги його проводити. Хочу зазначити, що у найтемніші часи і коли найважче жити нашому народу, дуже важливе значення мають культура слова та література. Наш фестиваль є підтвердженням цього. Буковина – край мистецтва. Водночас це і край літератури, адже тут жили й творили Воробкевич, Федькович, Кобилянська та інші. У свій час Пауль Целан сказав, що Буковина – місцевість, де жили люди та книжки», — додає Баннікова.  

Також організаторка зазначає, що коли гостей фестивалю зустрічали – дарували троянду. Як каже пані Олена, це символ Чернівців. Вона розповідає, що у нашому місті недільний ранок починався з Шуберта, закінчувався дуеллю, а тротуари підмітали трояндами. Баннікова розповіла, що раніше у Чернівцях було більше книгарень і кав’ярень. Даруючи троянду, організатори хочуть передати дух буковинського краю.

Упродовж двох днів фестивалю відбудуться панельні дискусії, презентації кращих книжкових новинок року, відкриті лекції, літературні та поетичні читання й інші івенти. Локація для дітей пропонує розважальну програму: ігри, конкурси, майстер-класи, прем’єри дитячих книжок.

На фестиваль завітають: Марія Матіос, Тамара Горіха Зерня, Діана Клочко, Андрій Новак, Ігор Набитович, Галина Крук, Юлія Федів, Оксана Івасюк, Іванна Стеф’юк, Віра Китайгородська, Дара Корній, Анастасія Нікуліна, Марина Провоторова, Ігор Селівра, Оксана Дудар, Родіка Зегря та інші автори.

У програмі понад сорок цікавих зустрічей, презентацій, автограф-сесій, книжкові інсталяції, благодійні акції, майстер-класи, екскурсії, можливість поринути у світ віртуальної реальности та багато іншого.

Вхід на заходи фестивалю безкоштовний.

Коментарі