Новини

«Комедія в театрі під час війни»: триває прийом заявок на фестиваль «Золоті оплески Буковини»

Фестиваль триватиме 4 дні. У програмі також будуть обговорення та зустрічі з цікавими особистостями. 

У Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської триває прийом заявок на театральний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини».

До участи у фестивалі комедій запрошують театри з областей України, які найбільше постраждали від воєнних дій: із Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської.

Фестиваль проводитимуть уже вп’ятнадцяте. Директор Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської Іван Бутняк розповів «Шпальті», якими «Золоті оплески Буковини» будуть цьогоріч.

«Якщо цього року зробити традиційний фестиваль комедії, то у мене особисто виникають непорозуміння: “А чи є це на часі? Чи саме час для того, аби робити таку концентрацію комедії та з якою метою?” Цьогоріч ми зміщуємо ракурс і запрошуємо колективи з прифронтових областей, із тих театрів, які зараз не мають можливости діяти, як наш театр. Ось за таких умов одразу розуміємо місію цього фестивалю. Ми наводимо місточок і поєднуємо театральну Україну: і ту, яка близько до фронту, і ту, яка в тилу», – каже директор театру.

Як зазначає Іван Бутняк, фестиваль не робитимуть пафосно та масово. Він триватиме 4 дні: з 27 по 30 листопада. Оскільки цьогоріч патронесі театру Ользі Кобилянській виповнюється 160 років, хочуть, щоби в театрі була максимальна концентрація митців ближче до дати її народження. Вистави будуть показувати на головній сцені та на сцені-майстерні. Також у програмі передбачені обговорення та зустрічі з цікавими особистостями.

«Темою фестивалю буде “Комедія в театрі під час війни”. Коли нам про це говоритимуть ті театри, які відчули на собі безпосередньо подих війни, – це набагато глибше й безпосередніше. Я переконаний, що фестиваль буде аналізувати таку тему разом із нами та всією театральною Україною. Думаю, в цьому буде його унікальність», – резюмує Бутняк.

Надсилати заявки можна до 30 вересня 2023 року за посиланням. У ній необхідно подати посилання на повне або скорочене відео (не менше 10 хвилин) вистави. Положення фестивалю тут.

Раніше «Шпальта» розповідала, що у театрі облаштували ще одну сцену. Також Чернівецький драмтеатр зазнав ребрендингу. Його офіційний колір тепер – жовтий.

Коментарі