Новини

Окупанти всиновили майже 400 українських дітей — Дмитро Лубінець

З точки зору майбутньої відповідальності росіян за геноцид, важливо встановити факт усиновлення, а не тимчасової опіки.

Фото ілюстративне/Getty Images

Наразі відомо, що росія всиновила 386 дітей з України.

Про це у загальнонаціонального телемарафону Єдині новини розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише NV.

«У нас є підтверджені 386 дітей. Встановлений факт, що вони були поміщені в російській сім’ї, і по них або розпочалась процедура, або завершилась процедура всиновлення», — сказав Лубінець.

Він наголосив на тому, що з точки зору майбутньої відповідальності росіян за геноцид, важливо встановити саме факт усиновлення, а не тимчасової опіки.

«Для нас дуже важливі ці терміни, нам дуже важливо встановлювати саме юридичний факт, що росіяни всиновлюють українських дітей. Тоді це чітко підпадає під ознаки воєнного злочину геноциду, який повинен бути трактований як воєнний злочин, який робить вище військово-політичне керівництво рф», — додає він. 

Лубінець навів приклад Марії Львової-Бєлової. Спочатку вона  заявила про усиновлення дитини з України, але після отримання ордера на арешт від Міжнародного кримінального суду сказала, що то було не всиновлення, а тимчасовий захист.

Коментарі