Перша шпальта, Репортаж

Позбутися стресу через спілкування з собаками: у Чернівцях на базі Міста добра працює кабінет каністерапії

Зазвичай під час занять каністерапії діти складають пазли, малюють, грають в ігри. А в процесі обов’язково взаємодіють із чотирилапими.

У Чернівцях на базі БФ «Місто добра» близько двох місяців тому розпочав працювати кабінет каністерапії. Такий вид терапії дозволяє як дітям, так і дорослим позбутися стресу завдяки спілкуванню з собаками.

Ігор Роздобудько працює каністерапевтом. Він розповів, що такий вид реабілітації дає можливість пропрацювати страхи та фобії дітей.

«Такий вид реабілітації – покращення психологічно та фізичного стану завдяки певним заняттям та завданням, які виконують діти. Дії відбуваються у контакті з собакою. Дітки виконують завдання й отримують процес реабілітації, який дозволяє психологічно заспокоїтися, відкритися, пропрацювати страхи та фобії», – каже терапевт.  

На заняття прийшов Владислав. Він живе у Місті добра. Переїхав сюди з Одеського дитячого будинку ще на початку повномасштабного вторгнення.

Хлопчик грається разом зі спеціально навченою собакою Бонею. Це його перше заняття каністерапії. Воно відбувається у форматі діагностики.

«Спочатку ми дивимося на емоційний стан дитини, в якому вона перебуває. З того моменту, як сюди зайшов Владислав, я бачу, що у нього є ознаки страху», – зазначає Ігор Роздобудько

Зазвичай під час занять діти складають пазли, малюють, грають в ігри. І водночас обов’язково взаємодіють із чотирилапими.

Ігор Роздобудько розповів, що коли відбирають собак для каністерапії, то звертають особливу увагу на їхній стресовий показник, зокрема стресостійкості до контакту.  

Наразі у Місті добра на такому виді реабілітації спеціалізуються всього чотири собачки: Боня, Бренда, Аліса та Леся. Їх відібрали з тих, що перебувають у прихистку «Хвостики».

Притулок функціонує вже майже рік на базі Міста добра. Загалом там є 15 собак. Усі, хто має бажання, можуть забрати тваринку собі в сім’ю. Для цього необхідно звернутися у соціальні мережі Міста добра.

 

Коментарі