Новини

Верховна Рада засудила дискваліфікацію Харлан і закликає офіційно перепросити у фехтувальниці

Депутати Верховної Ради України закликають парламенти та уряди країн, Олімпійський комітет і міжнародні спортивні федерації засудити дії FIE.

Фото з інстаграм-сторінки Харлан

Верховна Рада засудила дискваліфікацію української фехтувальниці Ольги Харлан Міжнародною федерацією фехтування (FIE).

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко на своїй сторінці у телеграмі.

«Ми звернулися до парламентів і урядів країн світу, Олімпійського комітету та міжнародних спортивних федерацій із закликом засудити незаконну дискваліфікацію Ольги Харлан», – пише народний депутат України

Верховна Рада ухвалила рішення, в якому просить скасувати дискваліфікацію Харлан і офіційно перепросити, а також застосувати персональні санкції до всіх причетних до дискваліфікації української фехтувальниці та пожиттєво дискваліфікувати російську спортсменку Анну Смірнову.

Також Рада закликає міжнародні спортивні федерації внести зміни до правил спортивних змагань. Ідеться про те, аби скасувати обов’язковість рукостискання чи поклону в змаганнях, у яких беруть участь українські, російські чи білоруські спортсмени.

За відповідний документ проголосували 320 народних депутатів.

Раніше «Шпальта» розповідала, що на період 29 липня дискваліфікацію Харлан призупинили, але не скасували. Тоді ж Міжнародна федерація фехтування змінила правила поведінки після матчу та допустила Харлан до участи в жіночих командних змаганнях на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані.

Довідка 

27 липня Ольга Харлан здобула перемогу над атлеткою з росії Анною Смірновою в 1/32 чемпіонату світу з фехтування. Поєдинок завершився з рахунком 15:7 на користь українки. Після змагання українська фехтувальниця відмовилася тиснути руку росіянці.

Натомість Ольга Харлан висунула вперед зброю, запропонувавши «стукнутися» шаблями замість того, щоб тиснути руку суперниці. росіянка відхилила такий жест і майже 50 хвилин «чекала на рукостискання».

Згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, відмова фехтувальника привітати суперника до або після поєдинку карається чорною карткою. Вона означає дискваліфікацію. Тоді українку зняли з участи у чемпіонаті світу.

 

Коментарі