Новини

росія запускає по Україні ракети, які Київ передав москві за газові борги

Журналісти «Схем» розшукали в архіві угоду між Кабінетом Міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом рф за керівництва володимира путіна. Її підписали в Ялті 1999 року.

Крилата ракета «Х-55»/George Chernilevsky

«Схеми» («Радіо Свобода») знайшли докази того, що росія обстрілює Україну крилатими ракетами «Х-55». Їх Київ передав москві в межах угоди між Кабміном і урядом рф 1999 року в обмін на погашення заборгованости за спожитий російський газ.

Журналісти отримали текст угоди та список номерів переданих ракет. Потім їх порівняли з номерами тих «Х-55», які російська армія використовує проти України під час повномасштабної війни.

«Схеми» виявили щонайменше з десяток ракет зі списку, які росія запустила по українських містах. Частину з них збила українська ППО, частина влучила у житлові будинки.

Фото: «Схеми»

Журналісти розшукали в архіві угоду між Кабінетом Міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом рф за керівництва володимира путіна. Її підписали в Ялті 1999 року.

Тоді Київ передав москві вісім важких бомбардувальників «Ту-160» і три «Ту-95МС». Також 575 крилатих ракет «Х-55».

За це росія компенсувала Україні борг за газ на суму 275 мільйонів гривень. Це – визначена вартість переданого обладнання.

Коментарі