Новини

Румунський порт Констанца може прийняти більше українського зерна через зменшення продажів 

Румунські фермери не встигають зі збором зерна, а деякі з них не хочуть продавати свій урожай через низькі ціни. Це створює логістичний потенціал, від якого Україна може отримати вигоду.

Скриншот із ютубу

Румунський порт Констанца є головним альтернативним маршрутом, який готовий отримувати додаткові вантажі українського зерна до середини серпня.

Про це заявив президент бізнес-асоціації порту Констанца Віорел Панайт у коментарі Reuters.

За його словами, румунські фермери відстають з термінами збору зерна, а деякі з них не хочуть продавати свій урожай через низькі ціни на ринку.

«Жнива в Румунії починаються трохи пізніше, ніж в Україні, що породжує павзу між двома посівами. І деякі румунські фермери все ще тримають свій урожай, тому продажі зараз стагнують», — сказав Панайт.

Також він додав, що це створює логістичний потенціал, від якого Україна може отримати вигоду.

Оператори зернових терміналів збільшили інвестиції в обладнання та управління, щоб підвищити свою робочу потужність порівняно з початком повномасштабної війни. На піку свого розвитку Констанца переробляла 25 мільйонів тонн зерна на рік, і, за словами Панайта, цей показник буде перевищений у 2023 році.

Деякі портові оператори використовують цифрову систему. Це скорочує час, необхідний для обробки митних заяв із 48 годин до 30 хвилин.

Що відомо про експорт українського зерна

Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина стали альтернативними транзитними маршрутами для експорту українського зерна після повномасштабного російського вторгнення й блокування чорноморських портів.

Вихід росії із «зернової угоди» 17 липня може призвести до збільшення потоків зерна через ці п’ять країн. Однак ще у квітні вони заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка повинна була б проходити транзитом.

Згодом Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина заборонили імпорт на свою територію сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або яку імпортують звідси.

З 2 травня Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшника українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Однак ці агропродукти можуть перевозити через їхню територію транзитом.

Ухвалені обмеження мали тривати до 5 червня, але їх продовжили до 15 вересня. А потім дещо скоротили.

Коментарі